Нагальні питання захисту від шкідливої дії вод в центрі уваги українських та угорських фахівців

Протягом 29-30 квітня в м. Ніредьгаза відбулась планова зустріч керівників та експертів української і угорської робочих груп із захисту від шкідливої дії вод.

29 квітня робочі групи взяли участь в конференції «Паводкова загроза в Угорщині 2014» і реалізації Паводкової Директиви ЄС щодо оцінки та управління паводковими ризиками, а також в зустрічі з представниками керівної групи Пріоритетного напрямку 5 Дунайської Стратегії з метою представлення українсько-угорського досвіду в галузі протипаводкового захисту та транскордонного співробітництва на рівні басейну Верхньої Тиси.

Після вищезазначених заходів керівники та експерти робочих груп продовжили свою роботу згідно порядку денного, зокрема, обговорили cтан підготовки спільного цифрового інвентарного плану протипаводкового захисту та спільних планів управління паводками; завдання, пов’язані з реалізацією спільної українсько-угорської протипаводкової програми розвитку, а також завдання, що стосуються експлуатації та розширення спільної АІВС – «Тиса».

Експерти Сторін дійшли згоди щодо доповнення українською стороною технічного опису даними, які стосуються українських протипаводкових дамб спільного інтересу і подадуть на затвердження кінцевий варіант інвентарного плану протипаводкового захисту на черговій зустрічі заступників Уповноважених Урядів. Робочі групи переглянули можливості управління паводками на ділянках р. Тиса Вари – Бадалово та КПП Вилок – Тисобикень у випадку формування паводкових хвиль, що відповідають історичному максимуму або ж перевищують його на 50 см і домовились до чергової зустрічі робочих груп розробити спільний план управління паводками в басейні зазначених ділянок дамб. Також експертами було аналізовано стан виконання завдань з реалізації українсько-угорської протипаводкової програми розвитку, зокрема про виконувані та заплановані Сторонами на цей рік роботи з протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод в басейні Верхньої Тиси. Сторони також інформували одна одну про хід реалізації проектів, що реалізовуються в рамках Програми транскордонного співробітництва Єврокомісії.

Учасники зустрічі також мали можливість оглянути роботи з реконструкції магістрального каналу Ерпатак в м. Ніредьгаза. За підсумками зустрічі був складений та підписаний відповідний протокол.

369 переглядів