Паводкова загроза в Угорщині, українсько-угорський досвід

На запрошення Головного державного управління водного господарства Угорщини та доручення Уповноваженого Уряду України з питань водного господарства на прикордонних водах, Голови Держводагентства України Василя Сташука, 29 квітня 2014 року в м. Ніредьгаза делегація БУВР Тиси, яку очолив заступник Уповноваженого Уряду України, начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак, взяла участь у стартовій конференції «Паводкова загроза в Угорщині 2014», яка слугувала початком ряду конференцій, які відбудуться по всій території Угорщини з метою представлення новітніх розробок, законодавчо-нормативних змін, а також обміну досвідом між фахівцями та науковцями в сфері водного господарства.

Одним з найголовніших питань, що були підняті в ході конференції, це перегляд та актуалізація розрахункових рівнів паводків на всій території Угорщини в басейні р. Дунай. Приводом до цього стали катастрофічні та надзвичайні паводки останніх десятиріч, які однозначно підтвердили те, що система протипаводкового захисту в басейні р. Дунай та її приток потребує термінового вдосконалення. Показовим є те, що в якості прикладу було представлено досвід визначення розрахункової кривої вільної поверхні та методику визначення розрахункових рівнів паводків на українсько-угорській прикордонній ділянці річки Тиса, рішення про яке було прийнято на ХV нараді Уповноважених Урядів України та Угорщини. З цього видно, що досвід, методологічні результати, форми співробітництва, які виникли в рамках спільної роботи, можуть ефективно використовуватись в подальшому та слугувати прикладом при багатосторонньому співробітництві в галузі протипаводкового захисту в басейні всього Дунаю.

На конференції також розглядались питання вагомості картування зон паводкових ризиків і небезпек та створення планів управління ними для території всієї Угорщини (що є вимогою Паводкової Директиви ЄС 2007/60/ЄК), а також планів використання та управління заплавними територіями з метою покращення умов проходження паводкового стоку.

Після конференції відповідно до прохання Угорської Сторони, українська делегація зустрілася з Уповноваженим Урядом Угорщини з питань реалізації Дунайської Стратегії Медєші Болажом та представниками Пріоритетного напрямку 5 з метою висвітлення особливостей системи протипаводкового захисту української частини басейну р. Тиса, обміну досвідом, інформацією та надання консультацій щодо можливостей вдосконалення протипаводкового захисту і транскордонної співпраці на рівні басейну Верхньої Тиси.

В ході переговорів заступником Уповноваженого Уряду України було наголошено на необхідності врахування особливостей басейнового підходу при плануванні стратегічного/технічного змісту оперативних програм в рамках Дунайської Стратегії, вдосконалення умов здійснення закупівель, узгодження майбутньої експлуатації АІВС-«Тиса» та гідротехнічних споруд спільного значення, можливостей покращення співпраці центральних органів виконавчої влади України з відповідними структурами країн ЄС.

Розглядаючи обговорювані на зустрічі питання, очевидним є необхідність зближення та гармонізації водогосподарського законодавства України з правовими нормами ЄС, зокрема щодо впровадження положень Паводкової Директиви ЄС, яка уможливить інтегрований підхід до вирішення проблем транскордонних річкових басейнів, зокрема щодо картування та оцінки паводкових ризиків, плани управління паводковими ризиками, своєчасного обміну інформацією та даними між компетентними органами, а також координації оперативних планів по захисту від паводків.

 

400 переглядів