Громадський форум по проєкту TiszaMonitorNet

21 листопада 2023 року в адміністративній будівлі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса відбувся громадський форум у рамках українсько-угорського Проєкту Програми HUSKROUA 2014-2020 «Створення транскордонної мережі моніторингу якості води в басейні Верхньої Тиси з подальшим розвитком і модернізацією спільної угорсько-української гідрографічної телеметричної системи «TiszaMonitorNet».

У форумі взяли участь фахівці галузі водного господарства та Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства (Угорщина), представники екологічних громадських організацій та зацікавлені сторони (Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОВА; ВНЗ «Ужгородський національний університет»; ГО «ФОРЗА»; ГУДСНС України в Закарпатській області; Закарпатський ЦГМ; міжрайонні управління водного господарства).

З вітальним словом до учасників форуму звернувся начальник БУВР Тиси Олег Кисіль, який відмітив що даний проєкт забезпечить соціальні вигоди для широкої громадськості, найбільша з яких – це покращення безпеки та якості життя в транскордонному басейні річки Тиса. Засмічення річок та заплав пластиковими пляшками не лише призводять до естетичних проблем, окрім цього з них можуть виділятися небезпечні речовини (наприклад, фталати), які згодом накопичуються у водних організмах і можуть мати канцерогенний та гормонально-руйнівний вплив. В подальшому випадки забруднення води можуть негативно сказатися на безпеці постачання питної води для деяких територій Закарпатської області.

Наступним свій виступ розпочав експерт проєкту Володимир Чіпак. У своєму виступі він нагадав з чого починався розвиток автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи “Тиса”(АІВС-Тиса) та її шлях вдосконалення.

Керівник українсько-угорського проєкту TiszaMonitorNet (Золтан Луцо) та менеджер проєкту (Віктор Дуркот) висвітлили важливість охорони якості води, а також представили результати розширення та реконструкції існуючої мережі станцій спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса» з обох боків кордону. Також наголосили, що збільшення кількості станцій рівнів води дозволить охопити більшу кількість водотоків, які впливають на формування паводкової хвилі. Розвиток системи моніторингу якості води в басейні верхньої Тиси дасть можливість завчасно прийняти правильні управлінські рішення, щодо запобігання (попередження) поширенню виявленого забруднення вниз по течії. Дана система  значно вплине на зменшення екологічних ризиків, викликаних засміченнями і забрудненнями на десятках і навіть сотнях кілометрів наших річок. Проєкт позитивно позначиться на якість життя тих об’єднаних громад, які живуть в межах високих паводкових рівнів водотоків як в Україні, так і Угорщині, котрі найбільше постраждали від погіршення якості води у річках.

Результати проєкту TiszaMonitorNet направлені на стале використання й збереження навколишнього середовища у транскордонній частині басейну Тиси – збереження природних ресурсів й дії щодо адаптації до кліматичних змін, зменшення засмічення й  забруднення річок суббасейну Тиси.

 

Довідково. 

Проєкт TiszaMonitorNet нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

                                                          

382 переглядів