В БУВР Тиса стартував проєкт TiszaMonitorNet

Існуючі автоматизовані станції системи АІВС “Тиса”

У травні місяці цього року Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиса) розпочало реалізацію проєкту під назвою «Створення транскордонної мережі моніторингу якості води в басейні Верхньої Тиси з подальшим розвитком і модернізацією спільної угорсько-української гідрографічної телеметричної системи (TiszaMonitorNet)» у рамках програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Добросусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт впроваджуватиметься за партнерства Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства (Угорщина) та має на меті реконструкцію і розширення існуючої мережі споруд спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса» з обох боків кордону задля вчасного попередження та реагування на надзвичайні ситуації пов’язані з якістю та кількістю води шляхом вдосконалення системи моніторингу на верхній ділянці р. Тиса. Забруднення річок є ключовою екологічною проблемою у регіоні Верхньої Тиси. У випадку транскордонних річок захист якості води є спільним завданням країн, які зазнають впливу забруднення.

Серед цілей проєкту можна виділити наступні:

  1. Істотно покращити моніторинг якості води в басейні Верхньої Тиси шляхом створення мережі нових станцій моніторингу якості води для отримання більш точної кількісної інформації про поширення забруднення води
  2. Забезпечити постійне спостереження в режимі реального часу за виявленням плаваючих комунальних відходів, деревини та льоду шляхом розробки/встановлення системи камер моніторингу якості води в басейні Верхньої Тиси.
  3. Сприяти більш ефективному реагуванню на надзвичайні ситуації із забруднення річок в басейні Верхньої Тиси шляхом створення системи раннього попередження з питань якості води.

729 переглядів