Заключна конференція проєкту TiszaMonitorNet

26 жовтня 2023 року в м.Ніредьгаза (Угорщина) відбулась заключна  конференція проєкту «Створення транскордонної мережі моніторингу якості води в басейні Верхньої Тиси з подальшим розвитком і модернізацією спільної угорсько-української гідрографічної телеметричної системи «TiszaMonitorNet». Даний міжнародний проєкт реалізовується в рамках програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Добросусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 як на угорській (FETIVIZIG) так і на українській стороні (БУВР Тиси) в транскордонному басейні р.Тиса.

У конференції взяли участь представники Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства (Угорщина),  підрядних організацій ТОВ «ELCOM KFT», «HydroInformBt», партнера проєкту Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса (Україна).

Головний бенефіціар Луцо Золтан привітав присутніх із завершенням проєкту, який реалізовувався як на угорській так і українській територіях. У своєму виступі він нагадав про проблеми забруднення річок у басейні р.Тиса. З метою запобігання поширення забруднення угорська сторона вжила заходів щодо уловлювання забруднення у характерних місцях руслі р.Тиса. У рамках реалізації проєкту було розширено існуючу мережу станцій відеомоніторингу якості води, та під час реконструкції існуючих автоматизованих вимірювальних станцій додано датчики визначення якості води в річках р. Самош (c. Ченгер, с,Кочорд), р.Тиса (м.Вашарошнамень), р.Тур (с. Гарбольц).

Менеджер проєкту з української сторони Дуркот Віктор представив заплановані заходи з розширення існуючої спільної українсько-угорської мережі автоматизовано вимірювальних станцій системи «Тиса». Проєктом реконструкції системи передбачено будівництво нових станцій на р.Теребля (с.Колодне), р.Веча (с.Неліпино), р.Мокрянка (с.Руська Мокра), р.Шопурка (с.Кобилецька Поляна), однієї метеорологічної станції та чотирьох станцій якості води на водосховищах осушувальної системи «Чорний мочар» та додано датчики визначення якості води в річках Тиса та Уж. Розгорнуто мережу відеомоніторингу якості води на річках Уж, Тересва, Теребля, Латориця, Ріка та в трьох створах р.Тиса. Впроваджена нова версія прогностичної моделі DIWA, яка дозволить з більшою точністю прогнозувати паводки. Загалом, після реалізації проєкту на українській частині басейну р.Тиса, кількість автоматизованих станцій моніторингу складатиме 59 шт.

Також виступили: керуючий директор ТОВ ELCOM KFT, Тот Золтан, який представив реалізацію роботи під назвою «Створення станцій моніторингу якості води та системи камер», а також Янош Адольф Сабо, керуючий директор HydroInformBt., пояснив реалізацію завдання під назвою «Розробка транспортної моделі якості води».

Угорські партнери зазначили, що плідна українсько-угорська співпраця відображається численними успішними проектами, які впроваджувались протягом багатьох років.

Завдяки впровадженню проєкту TiszaMonitorNet зроблено вагомий внесок у покращення  національного автоматизованого моніторингу вод річок басейну Тиси, прогнозування паводків та попередження ризиків підтоплення, а розширення мережі моніторингу якості води, дасть можливість вчасно зреагувати та прийняти зважені рішення щодо уникнення значних забруднення водних об’єктів.

Довідково. 

Проєкт TiszaMonitorNet нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

                                                          

355 переглядів