Розпочато будівництво автоматизованих вимірювальних станцій в рамках реалізації проекту «TiszaMonitorNet»

Понад двадцять років у басейні річки Тиса функціонує єдина в Україні міжнародна автоматизована інформаційно-вимірювальна система для прогнозу паводків і управління водними ресурсами (АІВС «Тиса»). Система постійно вдосконалюється в частині збільшення кількості автоматизованих станцій, параметрів моніторингу, програмного забезпечення .

Користувачі веб-сайту БУВР Тиси на протязі багатьох років мали можливість в режимі реального часу спостерігати за станом річок, температурою повітря, опадами, оцінювати паводкові ситуації.  Система моніторингу включає 50 автоматизованих станцій, які розташовані від 1400метрів БС в гірській місцевості до 110 метрів БС в низинних районах.

Система АІВС-Тиса отримала міжнародний сертифікат ISO 9001:2008.

В 2021-2022 роках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сосусідства (ЄІС) Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 буде здійснюватись проект технічної допомоги Європейського Союзу «Створення транскордонної мережі моніторингу якості води в басейні Верхньої Тиси з подальшим розвитком і модернізацією спільної угорсько-української гідрографічної телеметричної системи (TiszaMonitorNet)».

Проектом передбачається будівництво нових автоматизованих гідрометеорологічних станцій на р.Теребля біля с.Кородне, р.Мокрянка –с.Руська Мокра, р.Веча – с.Неліпино, р.Шопурка – с.Кобилецька Поляна. А також  на території осушнрої системи «Чорний Мочар», на чотирьох водосховищах будуть побудовані автоматизовані станції моніторингу, які дозволять контролювати наповнення водосховищ і подачу води на обводнення системи «Чорний Мочар». Також до існуючих веб-камер у м.Рахів, с.Крива та с. Ділове Хустського, Рахівського районів додатково будуть встановлення веб-камери с.Хмелів Рахівського району та в м.Тячів та м.Ужгород.

На теперішній час розпочато роботи по реконструкції та будівництву автоматизованих вимірювальних станцій на водосховищах «Мочило»  с.Пістрялово; «Бабічка»  с.Залужжя; «Форнош» с.Фонош; «Роман-Потік», с.Горбок, Мукачівського району. На об’єктах виконуються культур-технічні роботи, земляні роботи, встановлення службових містків для встановлення навісного обладнання, будівництво фіксованого русла скидного каналу у створі службових містків, ремонт будівель водовипусків, бетонні роботи, підготовка конструкцій для встановлення обладнання на мокрому укосі греблі водосховища.

Підрядником у виконанні даних робіт є ПрАТ «Виноградівське ПМК-78». Хід виконання робіт контролюється робочою групою проєкту спільно з технаглядом.

Підготовчі роботи, с.Пістрялово

 

Відкачування води та підготовчі роботи з будівництва фіксованого русла скидного каналу с.Пістрялово

Будівництво службового містка та фіксованого русла скидного каналу, огляд ходу будівництва, с.Форнош

Підготовчі роботи з будівництва фіксованого русла скидного каналу с.Горбок

 

Довідково. 

Проєкт TiszaMonitorNet нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

                                                          

528 переглядів