ПРОГРАМА CADSES – покращення транснаціонального співробітництва в Центральній та Центрально-Східній Європі

Закарпатський облводгосп в червні цього року розпочав реалізацію проекту INTERREG IIIB CADSES/TACIS “Покращення системи управління паводками”. В рамках програми CADSES 21 вересня 2007 року в м. Афінах, Грецька Республіка відбувся семінар керівників проектів програми INTERREG IIIB CADSES (Central Adriatic Danubian and South-Eastern European Space), участь у роботі якого взяла менеджер проекту, начальник відділу міжнародного співробітництва Закарпатського облводгоспу Скраль Марина.

В семінарі також взяли участь представники майже всіх 18 країн-членів ЄС, які охоплює діяльність програми INTERREG IIIB CADSES та 6 представників від України. Сьогодні близько 90 проектів реалізовується в зоні діяльності програми CADSES, Україна є партнером в 6 міжнародних проектах, завершення яких планується в серпні 2008 р.

Метою даного семінару було ознайомити учасників семінару з діяльністю та результатами проектів за період 2005-2007, проблемами та досягненнями, а також інформувати про наступний етап транснаціонального співробітництва в Центральній та Центрально-Східній Європі.

Починаючи з січня 2008 р. територія програми CADSES буде розділена на два великих регіони – Центральна Європа та Центрально-Східна Європа. Програма регіону Центральної Європи включатиме 8 країн членів ЄС (Чеська Республіка, декілька областей Німеччини та Італії, Угорщина, Польща, Словенія та Словаччина) і 5 областей України – Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Волинська та Чернівецька. До програми Центрально-Східної Європи входять 16 країн-членів ЄС та 4 області України – Закарпатська, Чернівецька, Івано-Франківська та Одеська. Мета цих нових Програм полягає в розвиткові транснаціонального партнерства, активізації внутрішньої інтеграції та покращенні територіальних, економічних і соціальних інтеграційних процесів.

Бюджет на 2007 -2013 років для Програми Центральна Європа складає – 246 млн. Євро та Програма Центрально-Східна Європа – 200 млн. Євро.

Конкурс на Програму Центральна Європа розпочнеться наприкінці 2007 – початок 2008 рр., а Програми Центральна Європа – перший квартал 2008 р.

Необхідно зазначити, що один з пріоритетів цих програм “покращення і захист навколишнього середовища” (планується виділити близько 26% із загального бюджету Програм), є тією сферою, де водогосподарські організації вищезгаданих областей України можуть прийняти участь в конкурсі, тобто залучати інвестиції в Україну в галузі водного господарства. Однією з особливостей цих Програм є те, що країна , яка не є членом ЄС може взяти участь в конкурсі в якості Апліканта, але щонайменше 3 країни-члени ЄС повинні бути партнерами Проекту .

Подальшу інформацію щодо участі у цих Програмах можна знайти на веб-сторінках: www.central2013.eu, www.cadses.net

778 переглядів