Поглиблення співробітництва України та Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах

9 серпня 2007 року в м.Ужгород відбулася зустріч Заступників Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах за участі експертів Сторін. Українську делегацію на зустрічі очолював Орест Іваницький – заступник Уповноваженого Уряду України, угорську делегацію Боднар Гашпар – заступник Уповноваженого Уряду Угорської Республіки.

Заступники Уповноважених Урядів та експерти Сторін розглянули хід виконання протокольного рішення ХІІІ наради Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки, обмінялись думками щодо дальшого поглиблення співробітництва в галузі водного господарства на прикордонних водах. Перспективи дальшого розвитку співробітництва працівників водогосподарських організацій Закарпаття та сусідньої Саболч-Сотмар-Березьської області Угорщини будуть розглянуті на XIV нараді Уповноважених Уряду України та Уряду Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах, яке заплановано провести орієнтовно в жовтні-листопаді 2007 року на території Угорщини.

Сторони поінформували одна одну про стан реалізації “Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси в Закарпатській області на 2006 – 2015 роки” та виконання плану Вашаргелі на угорській території з особливим акцентом щодо заходів, які проводяться у руслі та басейнах водотоків прикордонних територій двох країн. Інформації з даного питання прийнято до відому.

Сторони надали одна одній взаємну інформацію про стан реалізації діючих проектів та можливість розробки нових спільних проектів і подання їх на конкурс для отримання грантів Програм Європейської Комісії.

Українська Сторона поінформувала Угорську Сторону про хід виконання проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна INTERREG III A/TACIS “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р. Боржава” та про те, що Закарпатським облводгоспом в червні нинішнього року підписано Грантову угоду з реалізації проекту Програми CADSES INTERREG III В/TACIS ” Покращення системи протипаводкового захисту-МОЙСЕЙ”, діяльність якого поширюється на басейни річок Уж і Латориця.

Заступники Уповноважених Урядів двох країн доручили експертам Сторін розпочати роботу по синхронізації їх діяльності при розробці проектної документації, здійсненні будівельних робіт і експлуатації польдерів та акумулюючих ємностей і внесенні на основі цього відповідних доповнень до “Порядку співробітництва по захисту від шкідливої дії вод на прикордонних водах між Україною і Угорською Республікою”.

Учасники зустрічі обговорили також питання, пов’язані з організацією співробітництва по гідрометеорології та водних ресурсах, проведення вимірювань витрат води, виконання завдань щодо здійснення відборів проб, аналізів та оцінки якості води на прикордонних ділянках басейну р.Тиса.

Сторони провели взаємний обмін інформацією і внесли свої пропозиції щодо складу координаційної робочої групи для виконання завдань Рамкової Водної Директиви (РВД), які складають спільний інтерес.

Учасники зустрічі виявили згоду звернутися до Уповноважених Урядів двох країн з проханням про включення до складу робочих груп з протипаводкового захисту представників спеціалізованих проектних і будівельних організацій, що дало б можливість оптимізувати розробку та узгодження проектів будівництва водозахисних гідроспоруд на прикордонних ділянках басейну р.Тиса.

За результатами робочої зустрічі Сторонами було підписано відповідний протокол.

584 переглядів