Робоча поїздка спеціалістів водного господарства до Угорщини в регіони Берег і Бодрогкоз

12-13 червня 2007 року відбулась робоча поїздка спеціалістів водного господарства, будівельних організацій Закарпатської області, проектних інститутів ВАТ “Укрводпроект”, “Львівдіпроводгосп” до Угорщини в регіони Берег і Бодрогкоз відповідно до запланованих заходів проекту ІНТЕРРЕГ ІІІА/ТАСІС “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег та басейні р. Боржава” в рамках виконання діяльності пакету 6 “Підготовка затверджених планів попередження повеней, управління водними ресурсами та ліцензованого водного регулювання”.

Метою поїздки було ознайомлення українських фахівців з веденням будівництва та експлуатацією протипаводкових споруд в Угорщині, запозичення досвіду угорських колег щодо поєднання шляхів забезпечення протипаводкового захисту з вирішенням екологічних проблем та розвитком туристичних можливостей регіону Берег.

Відповідно до програми поїздки 12 червня українські експерти ознайомились з територією реалізації проекту, починаючи від с. Тарпа, де в 2001 р. відбувся прорив дамби р.Тиса. Спеціалісти Верхнє-Тисайської дирекції охорони довкілля і водних справ Угорщини інформували своїх українських колег щодо розробки Концепції захисту с.Тарпа, проектних рішень, відвідали побудований після паводку 2001 р. будинок руслового, оглянули склад аварійного запасу матеріалів і засобів для забезпечення протипаводкового захисту, побували на об’єкті будівництва правобережної дамби в с. Бадалово.

Учасники зустрічі мали можливість ознайомитися з місцем прориву дамби 1947 р. в с. Тиводар, де збудовано сучасну водозахисну дамбу. Угорські колеги детально інформували українських експертів про хід будівництва дамби та берегоукріплення даного населеного пункту, в якому після проведеного аналізу причин прориву дамби, було прийнято рішення про укріплення дамби шпунтовою стінкою і будівництво парапетної стінки. В результаті проведених робіт дамба нині служить не тільки надійним захистом від паводку, але є і місцем рекреаційної зони жителів села.

Під час огляду протипаводкових споруд учасники поїздки відвідали с.Янд, де ознайомилися з місцем відведення землі під кар’єр і здійсненням його рекультивації відповідно до вимог земельного законодавства.

Учасники поїздки побували в управлінні водного господарства міста Вашарошнамень, оглянули склад аварійного запасу, який використовується на період паводку.

Окрім будівництва дамб, цікавим було також ознайомлення з їх експлуатацією. Для косіння дамб угорські водники використовують спеціальні машини – косарки, які зручні в експлуатації на укосах дамб і дозволяють за короткий термін приводити їх в належний стан.

Найбільш цікавим для учасників поїздки було ознайомлення з будівництвом польдеру поблизу села Циганд. В межиріччі р. Тиса і р. Бодрог розгорнулось масштабне будівництво польдеру, яке здійснюється відповідно до Плану Вашаргелі. Площа його складає 2470 гектарів, акумулюючий об’єм становить 94 млн.м.куб., максимальна глибина 3,5-4,5 м, розрахований на пропуск паводків 1% забезпеченості, але при необхідності спроможний забезпечувати пропуск 3% паводка. З інженерної точки зору об’єкт є досить складним, оскільки охоплює мережу каналів близько 500 км. За своєю характеристикою польдер є багатофункціональним, так як окрім головної функції – забезпечення протипаводкового захисту, він також сприятиме ландшафтному аграрному розвитку і поліпшенню водозабезпечення в посушливі періоди прилеглої до нього території.

Сьогодні перша черга робіт на об’єкті вже завершена, побудовано 20,8 км дамб, водовипуски, шлюзи. В кінці липня розпочнеться реалізація другої черги, яка включатиме будівництво основної частини польдера – водозабірну споруду подвійної дії (водовипускна) з р. Тиса.

Програмою перебування української делегації також було передбачено огляд будівництва шлюзу в гирлі каналу Лоня, с. Гавовенчело, який впадає в р. Тиса. В результаті підвищення рівня води в каналі в 2001 р. під час паводку були затоплені значні території регіону Берег. Це досить масштабна споруда на каналі, висотою більше 7 м, в тілі якої побудовано насосні станції для екологічних цілей, а також влаштовано місця для переносних насосних станцій з метою перекачування води в період паводків.

Наприкінці поїздки учасники зустрічі побували на унікальному об’єкті – першій паровій насосній станції, побудованій в Угорщині ще наприкінці XIX cт.

В результаті робочої поїздки експерти Сторін обмінялись думками щодо особливостей будівництва протипаводкових споруд на території України та Угорщини, коротко підвели підсумки здійсненого огляду та узгодили подальший план роботи в рамках робочої групи з розробки проектних матеріалів будівництва водогосподарських об’єктів.

Менеджер проекту

Скраль Марина

584 переглядів