Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 12:00 18 лютого 2016 р.

1.Гідрологічна ситуація.

Минулої доби по області утримувалась тепла погода, температури повітря на низині піднялися до +10+15°С, в гірських районах та на високогір’ї +6+10°С тепла, в горах знижувалась до 0°С, без опадів. На річках області відмічались зниження рівнів води, на р.Тиса смт.Вилок до -1,16 м на добу. Тільки в низинній частині р.Латориця в м.Чоп формується максимальний рівень паводку – вода утримується на заплаві в межах міждамбового простору.

Протягом доби очікується тепла погода, ввечері місцями невеликий дощ. На річках буде зберігатися підвищена водність з повільним зниженням рівнів води. Протягом 18 лютого на р.Тиса – м.Чоп продовжиться підвищення рівнів води на 0.3 – 0.6м – в межах корінних берегів без виходу води на заплаву. В нижніх течіях Латориці утримається високий шар води на заплаві в межах міждамбового простору.

2. Дії водогосподарських організації

В БУВР Тиси та МУВГ встановлено паводковий режим діяльності: гідрологічна та водогосподарська ситуація постійно контролюється відповідними службами, забезпечено моніторинг рівнів води на річках.

Утримується висока ступінь протипаводкового захисту в низинній частині ріки Латориця в м.Чоп досягнуто відмітку 635 см над «0» ІIІ ступінь протипаводкового захисту –  вода на заплаві в межах міждамбового простору.

На р.Боржава в с. В. Ремети – рівень води знизився на 0,5 м за добу до показника 490 см над «0» і повернувся в корінні береги – І ступінь протипаводкового захисту.

В зонах діяльності міжрайонних управлінь водного господарства ведеться постійне спостереження за станом гідротехнічних споруд та коливанням рівнів води в водотоках.

Виконується регулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах. Шлюзи закриті.

Працюють 11 стаціонарних осушних насосних станцій Латорицької та Берегівської осушних систем. За добу перекачено 0,897 млн. м3, за період паводку – 6,075 млн м3 паводкових вод. Для порівняння – за весь 2015 рік перекачано 2,6 млн.м3внутрішнього стоку. Інші 19 осушних насосних станцій підготовлені до роботи і будуть включені при досягненні відповідних рівнів захисту.

Польдерні системи підготовлені на можливість акумуляції 90 млн. м3 паводкових вод. У міждамбовому просторі ріки Латориці (польдер) при рівнях ІІІ ступеню захисту утримується понад 45 млн.м3 паводкових вод.

На водосховищах осушної системи «Чорний Мочар» створено резерв робочого об’єму для прийому та акумуляції 19,0 млн. м3 паводкових вод. Водосховища працюють відповідно до Режимів експлуатації в період паводків, проводиться акумуляція паводкового стоку.

Забезпечено  співпраця та взаємне інформування по пропуску паводку сусідніх країн: Румунія, Угорщина, Словаччина.

В зв’язку з зниженням рівнів води на даній ділянці ріки Латориці припинився перелив частини заплавної дороги Тисянка-Геєвці Ужгородський район. Проїзд відкритий, рух автотранспорту не закривали.

Біля зруйнованої 16 лютого паводковими водами ріки Теребля незакріпленої ділянки автомобільної дороги районного значення Кричово-Росош довжиною 160 м  філією «Тячівський райавтодор спільно з Тячівським міжрайонним управлінням водного господарства влаштовано тимчасовий об’їзд  довжиною до 250 м, проведені земляні роботи по розчистці та плануванню та відсипці щебенем полотна об’їзду.

В зв’язку зі зниження рівнів води в р.Тиса поступово сходить вода з підтоплених паводковими водами заплавних сільгоспугідь в селах Стеблівка та Сокирниця Хустського району, підтопленими  залишаються ще 50 га.

346 переглядів