Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 12:00 17 лютого 2016 р.

1.Гідрологічна ситуація.

Минулої доби по області відмічалась помірно тепла погода, місцями пройшли невеликі опади 1-7мм, на високогір”ї дощ перейшов в сніг.

На річках відбувалось зниження рівнів води до 0,5-0,9м за добу. На р.Тиса в смт Вилок пройшов максимальний рівень паводкової хвилі в межах корінних берегів – без виходу води на заплаву..

Протягом доби очікується тепла, без істотних опадів погода. На річках продовжиться зниження рівнів води На Латориці та Тисі в районі м.Чоп протягом 17 – 18 лютого продовжиться підвищення рівнів води ще на 0.2 – 0.3м та 1.0 – 1.5м відповідно. В нижніх течіях Латориці утримається високий шар води на заплаві в межах міждамбового простору.

2. Дії водогосподарських організації

В БУВР Тиси та МУВГ встановлено паводковий режим діяльності: гідрологічна та водогосподарська ситуація постійно контролюється відповідними службами, забезпечено моніторинг рівнів води на річках.

Зберігаються раніше введені ступені протипаводкового захисту в низинних частинах річок Латориця та Боржава:

–         на р.Латориця  в м.Чоп відм – 613 см над «0» ІIІ ступінь протипаводкового захисту вода на заплаві в межах міждамбового простору

–         на р.Боржава в с. В. Ремети – 543 см над «0» ІI ступінь протипаводкового захисту – початковий  вихід води на заплаву.

В зонах діяльності міжрайонних управлінь водного господарства ведеться постійне спостереження за станом гідротехнічних споруд та коливанням рівнів води в водотоках.

Працюють 10 стаціонарних осушних насосних станцій Латорицької та Берегівської осушних систем. За добу перекачено 0,887 млн. м3, за період паводку – 5,178 млн м3 паводкових вод. Для порівняння – за весь 2015 рік перекачано 2,6 млн.м3внутрішнього стоку. Інші 20 осушних насосних станцій підготовлені до роботи і будуть включені при досягненні відповідних рівнів захисту.

Польдерні системи підготовлені на можливість акумуляції 90 млн. м3 паводкових вод. У міждамбовому просторі ріки Латориці (польдер) при рівнях ІІІ ступеню захисту утримується понад 45 млн.м3 паводкових вод.

На водосховищах осушної системи «Чорний Мочар» створено резерв робочого об’єму для прийому та акумуляції 20,0 млн. м3 паводкових вод. Водосховища працюють відповідно до Режимів експлуатації в період паводків:

–         проводиться акумуляція 4 водосховищами  паводкового стоку;

–         1 водосховище відкрито на 4 м3/сек.

Виконується регулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах.

Забезпечено  співпраця та взаємне інформування по пропуску паводку сусідніх країн: Румунія, Угорщина, Словаччина.

В зв’язку з високими рівнями води в низинній частині ріки Латориці відбувається перелив частини заплавної дороги Тисянка-Геєвці Ужгородський район по довжині 100 м шаром 10-15 см. Проїзд відкритий, рух автотранспорту не закривали.

В Тячівському районі паводковими водами ріки Теребля зруйновано 160 м незакріпленої ділянки автомобільної дороги районного значення Кричово-Росош від 0+400 км до 0+560 км, рух транспорту припинено. На невідкладних першочергових роботах по відновленню частини автомобільної дороги спільно філією «Тячівський райавтодор» задіяні працівники та спеціальна техніка Тячівського міжрайонного управління водного господарства. На влаштуванні тимчасового об’їзду розмитої ділянки дороги працює 1 бульдозер Katerpiller, 2 навантажуватча, 3 самоскиди КрАЗ. Виконуються земляні роботи – проведено розчищення 210 м нової дороги, вивезено 350 м3 грунту.

В с. Вонигово Тячівського району, в районі кафе «Роксолана», розмито повністю тіло дамби  довжиною 140 м.п., що знаходиться в комунальній власності й продовжується руйнація споруди. Невелика частина водотоку проходить вздовж сухого відкосу дамби. Наразі підтоплень дворогосподарств немає.

Залишаються підтопленими паводковими водами р. Тиса 120 га заплавних сільгоспугідь в селах Стеблівка та Сокирниця, Хустського району.

376 переглядів