Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 14 год 16 лютого 2016 р.

1. Гідрологічна ситуація.

Минулої доби по області утримувалась тепла погода, температура повітря 5-12°С , на високогір’ї 3-5°С тепла, пройшли дощі 9 – 28 мм. На річках області сформувався черговий швидкоплинний сніго-дощовий паводок з невеликими амплітудами підйомів 0,5 – 1,2м, на Тисі ділянці Рахів – Хуст 1, 0 – 1, 9 м. У верхів’ях приток та Верхній Тисі максимальні рівні пройшли вночі та під ранок в межах корінних берегів.

За прогнозом Закарпатського ГМЦ протягом 16 лютого на річках буде утримуватись підвищена водність з повільним зниженням рівнів на більшості постів у верхів’ях. В низинній частині басейну, на Тисі на ділянці Тячів – Хуст продовжиться підвищення рівня ще на 0,30 – 0,50м, на р.Тиса в смт Вилок (16-17 лютого) – на 2,2 – 2,7м– вода в межах корінних берегів.

В нижніх течіях Латориці протягом 16 – 18 лютого утримаються високі рівні з підвищенням ще на 0,3 – 0,5м, вода утримується на заплаві в межах міждамбового простору.

Проходження максимальних рівнів даної хвилі паводку очікується 16 лютого на низинних ділянках приток та Тисі переважно в межах корінних берегів і тільки на р.Боржава в с.В.Ремети з досягненням 550 – 600 см над «0» поста в другій половині дня 16.02.2016, з виходом води на заплаву –  підтопленням заплавних сільгоспугідь сіл Заріччя, Камянське, В.Комяти та заплавної автодороги Виноградово-Шаланки.

2. Дії водогосподарських організації

В БУВР Тиси та МУВГ встановлено паводковий режим діяльності: гідрологічна та водогосподарська ситуація постійно контролюється відповідними службами, забезпечено моніторинг рівнів води на річках.

Зберігаються раніше введені ступені протипаводкового захисту в низинних частинах річок Латориця та Боржава:

–         на р.Латориця  в м.Чоп відм – 599 см над «0» ІIІ ступінь протипаводкового захисту вода на заплаві в межах міждамбового простору;

–         на р.Боржава в с. В. Ремети – 550 см над «0» ІI ступінь протипаводкового захисту – початковий  вихід води на заплаву.

В зонах діяльності міжрайонних управлінь водного господарства ведеться постійне спостереження за станом гідротехнічних споруд та коливанням рівнів води в водотоках.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Режимів експлуатації в період паводків:

–         проводиться акумуляція 4 водосховищами  паводкового стоку;

–         1 водосховище відкрито на 4 м3/сек.

Виконується регулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах.

Працюють 6 стаціонарних насосних станцій Латорицької та Берегівської осушних систем . За добу перекачено 0,354 млн. м3, за період паводку – біля 4,29 млн м3 паводкових вод. Для порівняння – за весь 2015 рік перекачано 2,6 млн.м3 внутрішнього стоку.

Забезпечено співпраця та взаємне інформування по пропуску паводку сусідніх країн: Румунія, Угорщина, Словаччина.

Паводковими водами р. Тиса підтоплено 120 га заплавних сільгоспугідь в селах Стеблівка та Сокирниця, Хустського району.

В Тячівському районі паводковими водами ріки Теребля зруйновано 160 м незакріпленої ділянки автомобільної дороги районного значення Кричово-Росош від 0+400 км до 0+560 км, рух транспорту припинено.

366 переглядів