Закарпатський облводгосп приймав делегацію Робочої групи з проблем басейну р. Тиса Міжнародної комісії із захисту р.Дунай (ICPDR)

Нещодавно, 24-25 травня 2007 року, Закарпатський облводгосп приймав делегацію Робочої групи з проблем басейну р. Тиса Міжнародної комісії із захисту р.Дунай (ICPDR). Це була важлива подія, оскільки Робоча група з проблем басейну р. Тиса Дунайської комісії вперше проводила свою зустріч в Україні. Закарпаття вибрано місцем проведення зустрічі невипадково адже саме тут бере свій початок р.Тиса і формуться басейн Верхньої Тиси.

Басейн р.Тиса представляли експерти від чотирьох країн – України, Словаччини, Румунії та Угорщини, де Україну представляли – В.Касьянчук – начальник відділу міжнародного співробітництва Держводгоспу України та О.Ярошевич, експерт Робочої групи. Головуючим на 8-ій зустрічі Робочої групи був представник Угорщини – Петер Ковач.

В зустрічі також брали участь експерти секретаріату Дунайської комісії, виконавчий Секретар Філіп Веллер, представник МЗС України – третій секретар Антоніна Карнаухова, експерти Світового Фонду Дикої природи (WWF), Програми розвитку ООН (UNDP) і Глобального фонду захисту навколишнього середовища (GEF).

Необхідно відзначити, що експерти Робочої групи дуже плідно і напружено працювали протягом двох днів, дискусія йшла навколо Звіту з проблем р.Тиса за 2007 р., який планується завершити у вересні цього року. Учасники зустрічі обговорювали різні проблеми басейну р.Тиса, зокрема питання якості та кількості води, забруднення ріки та проблеми інтегрованого управління басейном р. Тиса та водними ресурсами загалом. Учасники зустрічі відзначили, що проблема забруднення р.Тиса пластмасовими пляшками, побутовими відходами є надзвичайно гострою і важливою для всіх країн басейну р.Тиса, в зв’язку з чим необхідно приймати спільні заходи щодо її вирішення.

Крім цього, експерти ознайомили учасників Робочої групи з проектами, які реалізуються на даний час в рамках різних програм. Цікавою була презентація проекту Георга Раста (експерт WWF) щодо транскордонного управління басейном р.Тиси та проблем забруднення ріки різними побутовими відходами. Головна увага в проекті приділяється широкому залученню населення до вирішення проблем забруднення р.Тиса та підвищенню їх екологічної свідомості. Реалізація цього проекту охоплює Україну (Рахівський р-н), повіт Марамуреш Румунії та Угорщину.

В рамках даної зустрічі експерти групи з проблем басейну р. Тиса Дунайської комісії побували також в Закарпатському облводгоспі, де начальник облводгоспу В. Чіпак коротко ознайомив виконавчого Секретаря Філіпа Веллера та експертів групи з діяльністю облводгоспу, основними завданнями нашого відомства, відповів на їх чисельні запитання.

Приємно було почути від виконавчого Секретаря Філіпа Веллера слова вдячності за успішну організацію проведеного заходу та побажання щодо подальшого розвитку співробітництва України з Дунайською комісією в рамках робочої групи з проблем басейну р.Тиса.

274 переглядів