Нова громадська ініціатива в інтересах захисту басейну р.Тиса

У рамках Міжнародного форуму розвитку “Карпати-Тиса” 18 травня 2007 р. у м.Виноградів була проведена міжнародна конференція за участі представників органів самоврядування, фахівців охорони природи, водного господарства, географічних наук та представників громадських організацій з п’яти країн Карпатського регіону – України, Угорщини, Румунії, Словаччини та Сербії.

Виступаючі підкреслили красу і привабливе природне середовище долини р.Тиса, а також проблеми збереження і захисту природних цінностей регіону, про які потрібно турбуватися кожному громадянину (проживає 16 млн.чол.).

Кульмінацією заходу було підписання Хартії “Тиса”-міжнародної громадської угоди, яка буде займатися вирішенням проблем розвитку Карпатсько-тисянського регіону, водозбірної території р.Тиса на громадських засадах. Хартія – це загальна декларація громадян країн басейну Тиса про співробітництво, партнерство, і підтримує принципи Водної Рамкової Директиви ЄС. У Хартії записано, що ідентифікуючись із Водною Рамковою Директивою Європейкого Союзу, спільно заявляємо та беремо на себе відповідальність за те, шо вода, на відміну від будь-якого комерційного продукту, є спадщиною, яку необхідно охороняти, захищати та відповідно до неї ставитися. Високо цінуємо намагання урядів, науковців, спеціалістів у сфері водного господарства, захисту навколишнього природного середовища відповідних країн, спрямовані на зменшення викликаних стихіями загроз, а також вжиті ними заходи, розроблені проекти щодо покращення умов життя мешканців долини р.Тиса, їх економічного піднесення. Для подальших кроків вважаємо необхідними засновані на міжнародній співпраці спільні намагання для створення гармонії у діях центральних та місцевих органів влади, економічної сфери, місцевої громадськості справі охорони довкілля у відповідних державах.

Учасники засідання пропонують реалізувати інвестиції в першу чергу у громадський фонд, в людські ресурси, освіту, у екологічну культуру людей, починаючи з дошкільного виховання до університету, навчання протягом всього життя.

Хартія відкрита для всіх, хто поділяє її принципи.

Свої думки щодо загального стану водозбірної території р.Тиса, шляхів покращення довкілля і змісту Хартії висловили доповідачі з вищенаведених країн, а саме Виноградівський міський голова С.Бочкай, заступник голови Виноградівської райради Й.Борто, директор Закарпатського біосферного заповідника Ф Гамор, Генконсул Угорської Республіки в Ужгороді В.Сікловарі, мери мм. Зента (Сербія), Нодьтаркань (Словачичина), сіл Тарпа, Тисолодань (Угорщина), радник з питань грантів ЄС з м.Чонград (Угорщина) та багато інших.

На конференції також виступив заступник начальника Закарпатського облводгоспу, заступник Уповноваженого Уряду України з питань водного господарства на прикордонних водах з Угорщиною О.Іваницький. У виступі та інтерв’ю журналістам він відмітив, що Хартія “Тиса” підтримує і переслідує ті цілі і принципи, якими керується Закарпатський облводгосп при реалізації зобов’язань діючих Угод з питань співробітництва на прикордонних водах з Угорщиною, Румунією, Словаччиною і підкреслив, що такі починання ми підтримуємо, бо вони привертають увагу Європейської Спільноти до проблем басейну р.Тиса і сприяють покращенню шансів і можливостей щодо отримання грантів у рамках Програм ЄС.

Учасники конференції мали нагоду ознайомитися з експонатами виставки “Міст через р.Тиса часів турецького панування у м.Солнок”.

268 переглядів