Представлення технології NANOTERRA Soil в Закарпатському облводгоспі

Спеціалісти Закарпатського облводгоспу, ДП “Об’єднаної дирекції будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області”, представники проектних організацій, служби автомобільних доріг та лісового господарства області, а також інші присутні, 14 травня 2007р. мали нагоду бути на представленні діяльності двох будівельних організацій Німеччини, яку презентували самі керівники.

Пан др. Петер Груберт, директор фірми “Gesellschaft fur Grundbau und Umwelttechnik” (GGU), який надає консалтингові послуги, спеціалізується на вивченні, розробці і впровадженні методів будівельної геотехніки. Технологія Nanoterra Soil полягає у специфічному покращенні якості грунтів основи доріг чи інших земляних споруд шляхом додавання до грунту цементу, води і полімеру. Будівельні роботи виконуються використанням фрези і інших спеціальних механізмів. Ця технологія успішно і ефективно використовується в Німеччині при будівництві і відновленні автодоріг, герметизації старих і будівництві нових полігонів сміттєзвалищь, а також може використовуватись при будівництві гідротехнічних споруд, наприклад, гребель і захисних дамб.

У своїй доповіді керівник фірми GGU відмітив, що затоплення великих площ у Німеччині під час паводків 2002, 2006 рр. настали не через переливи дамби, а саме через прориви, які виникли внаслідок інтенсивних фільтраційних процесів у тілі і підошві дамб, із-за невідповідної щільності грунтів споруд. Отже, щільність, стійкість є дуже важливою характеристикою при виконанні земляних робіт. Позитиви використання цієї технології підтвердилися тестуванням, аналізами та дослідженнями побудованих об’єктів за допомогою математичних та хімічних методів.

Поділився досвідом практичного втілення технології Nаnoterra Soil пан Георг Нідеркофлер, директор будівельної фірми “ALPENBAU”. Спеціалізуючись на проведенні земляних робіт в Німеччині, вони також виконували роботи в Косово та приймали участь в багатьох інших проектах у різних місцях світу, в т.ч. у відновленні шляхового полотна Бренерського перевалу. Для ушільнення грунтів використовують додаткові компоненти-домішки з більш кращими фізико-хімічними параметрами щодо стійкості, морозостійкості, щільності, ерозії тощо. У порівнянні з традиційними будівельними матеріалами ця технологія гарантує кращі експлуатаційні властивості.

Презентацію вів начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Закарпатської ОДА Ернест Нусер, присутніми були керівники та спеціалісти Закарпатського облводгоспу і ДП “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області”. Слухачі мали нагоду пересвідчитися у перевагах партнерського співробітництва, коли консалтінг та дослідження однієї організації допомагають виробничим структурам надавати більш якісні послуги, а досвід практичної роботи є стимулом пошуку та вдосконалення технологій для дослідників.

Доповідачі відповіли на численні запитання присутніх, начальник головного управління з питань європейської інтеграції висловив надію, що ці технології будуть втілені уже найближчим часом на Закарпатті та в Україні.

378 переглядів