Технічні рішення протипаводкових і маловодних проблем Затисянщини отримали позитивну оцінку

Наприкінці минулого року завершилося впровадження проекту Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур» (HUSKROUA/0901/040). Партнерами БУВР Тиси з впровадження вищезазначеного проекту були: Верхнє-Тисайська дирекція водних справ (Угорщина), Дирекція Вод Сомеш–Тиса Національної адміністрації «Води Румунії», Виноградівське міжрайонне управління водного господарства, Виноградівська РДА, Регіональне молодіжне екологічне об’єднання «ЕКОСФЕРА», Закарпатська філія ДУ «Держгрунтохорона».

Одним з основних результатів впровадження проекту є розробка вкрай необхідного для сталого розвитку Затисянщини документ – техніко-економічне обґрунтування реконструкції Батарської системи (далі ТЕО), розроблене угорською проектною організацією ТОВ «Viziterv Environ» із залученням київського проектно-вишукувального і науково-дослідного інституту ПАТ «Укрводпроект».

В рамках цього документу представлені рішення щодо розвитку системи протипаводкового захисту басейну рр. Батар та Паладь, які включають реконструкцію та будівництво дамб і гідротехнічних споруд, а також впорядкування русел.  Також були визначені можливості влаштування протипаводкових польдерів, а також обводнення каналів та територій шляхом забору води з р. Тиса та реконструкцією зрошувальних систем.

ТЕО. Можливості обводнення басейну каналу Старий Батар

Представлення концептуальних технічних рішень для басейну рр. Батар і Паладь в комплексі та окремо здійснено за наступними розділами: протипаводковий захист, захист від внутрішніх вод, водовідведення, управління водними ресурсами, вдосконалення моніторингу.

В ході розроблення ТЕО було виконано значний обсяг дослідницьких робіт з питань екології, гідроморфології, гідробіології, гідрохімії, сільського господарства. Була проведена оцінка екологічного стану водних об’єктів відповідно до вимог Водної Рамкової Директиви ЄС. Результати досліджень були враховані при розробленні заходів щодо захисту навколишнього природного середовища та виконано поередню екологічну оцінку робіт, пов’язаних з реабілітацією цільової території.

За результатами розгляду проектної документації ТЕО «Реконструкція Батарської меліоративної системи» державне підприємство «Спеціалізована державна експертна організація – Центральна служба Української державної будівельної експертизи»  надало БУВР Тиса позитивний експертний звіт щодо дотримання вимог до міцності, надійності і довговічності об’єкта будівництва, його експлуатаційної безпеки, санітарного  і епідеміологічного благополуччя населення, екології і енергозбереження.

 

1 129 переглядів