26 січня водному господарству у Закарпатській області виповнюється 70 років!

Наказом Міністерства землеробства Української Радянської Соціалістичної Республіки від 26 січня 1946 року у вже Закарпатській області, був створений обласний земельний відділ, у складі якого вперше був організований відділ іригації і меліорації. У відповідності з постановою Ради Міністрів УРСР і ЦК КП (б)У від 26 червня 1948 року та рішенням виконкому Закарпатської обласної Ради депутатів трудящих від 25 серпня 1948 року №1050 відділ іригації і меліорації був реорганізований у відділ водного господарства (облводгосп) при обласному управлінні сільського господарства.

У травні 1954 року, згідно постанови Ради Міністрів Української РСР було створено Головне управління водного господарства при Раді Міністрів УРСР. На виконання цієї постанови РМ УРСР і наказу Міністерства сільського господарства Союзу РСР від 16 серпня 1954 року №317 «Про затвердження і зміни штатного розпису організацій Міністерства сільського господарства Союзу РСР», виконком Закарпатської обласної Ради депутатів трудящих рішенням від 01 вересня 1954 року №1086 створив Закарпатське обласне управління водного господарства облвиконкому.

У 1960 році створений Державний Комітет Ради Міністрів УРСР по водному господарству (Держводгосп УРСР), а у 1965 році – Міністерство меліорації і водного господарства УРСР. Наказом Міністерства від 23 грудня 1965 року №82 обласне управління водного господарства було перейменовано у Закарпатське обласне управління меліорації і водного господарства облвиконкому (облмеліоводгосп).

На виконання постанови Ради Міністрів Української РСР від 8 вересня 1977 року №469 виконком Закарпатської обласної Ради депутатів трудящих рішенням від 4 жовтня 1977 року №311 на базі обласного управління меліорації і водного господарства та управління технічної експлуатації малих річок і лінійно-технічної служби експлуатації внутрішньогосподарських зрошувальних і осушувальних систем, створив обласне виробниче управління меліорації і водного господарства Міністерства водного господарства України.

Наказом Держводгоспу України від 11липня 1988 року №105 на базі обласного виробничого управління водного господарства та будівельно-монтажного тресту «Закарпаттяводбуд» створюється потужне Закарпатське проектно-будівельно-експлуатаційне об’єднання, а у квітні 1993 року Закарпатське проектно-будівельно-експлуатаційне об’єднання одержало назву Державне підприємство «Закарпаттяводгосп».

Наказом Держводгоспу України від 3 лютого 1994 року №14 Державне підприємство «Закарпаттяводгосп» було перейменовано в Закарпатське обласне виробниче управління по меліорації і водному господарству.

З метою здійснення єдиної технічної політики у сфері використання, збереження та відтворення водних ресурсів, координації діяльності водогосподарських організацій та установ, розташованих в басейні річки Тиса, посилення ролі басейнового управління на національному та регіональному рівнях, шляхом впровадження інтегрованого управління водними ресурсами за принципами Водної Рамкової Директиви ЄС, Закарпатське обласне виробниче управління по меліорації і водному господарству у вересні 2011 року було реорганізовано у теперішнє Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиси).

Вітаємо з ювілейною датою всіх працівників водного господарства Закарпаття, зичимо миру, злагоди, успіхів на професійній ниві, здоров’я і благополуччя Вашим родинам!

 

942 переглядів