Водники приєдналися до святкування Водохреща

Хрещення Господнє – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католицькі  християни відзначають його 19 січня. Його ще називають Йорданом. Йордань (від назви ріки Йордан у Палестині) – народна назва християнського обряду освячення води. Його здійснюють на згадку про хрещення Ісуса Христа в Йордані, описане у Євангеліях. Свято має й іншу назву – Богоявлення.

Здавна в народі освячену на Водохреща воду вважають спасінням від багатьох недуг, тисячі людей виходять на річки, щоб прийняти саме в цей день «хрещення» крижаною водою, що підіймає тонус, надає нових сил та, як ніщо інше, заряджає бадьорістю.

Жителі с.Невицьке та депутати обласної ради зібралися біля р.Уж на Богослужіння і освячення води настоятелем місцевої церкви отця Василя, після чого всі бажаючі мали можливість зануритися в освячену воду. Працівники Ужгородського міжрайонного управління також прийняли участь в цій давній традиції. На березі річки підготували роздягальні та розвели вогнище, щоб люди могли зігрітися.

Традиційно і працівники Виноградівського управління водного господарства, на чолі з начальником управління С.М.Коломисом відзначають Водохреща, занурившись у крижану воду річки Тиса  в м. Виноградові. Напередодні свята працівниками управління було облаштовано місце для «купання», встановлено сходи для спуску у воду, палатку для переодягання.

Виноградівське МУВГ, Ужгородське МУВГ

 

571 переглядів