Прес-конференція щодо паводкової ситуації на Закарпатті

Начальник Басейнового управління водних ресурсів р.Тиса В.П. Чіпак прийняв участь у прес-конференції на тему: «Стан техногенно-природної обстановки на території Закарпатської області. Готовність оперативних і рятувальних служб до дій в умовах небезпек зимового періоду», яка відбулася  14 січня о 11:00 в Управлінні ДСНС України у Закарпатській області.  У прес-конференції також прийняли участь в.о. начальника Управління ДСНС України у Закарпатській області Володимир Ціцей, заступник начальника Управління ДСНС України у Закарпатській області Глєб Бурковський, заступник начальника Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Інна Булак.

Начальник Басейнового управління інформував присутніх про поточну паводкову ситуацію в краї та про діяльність водогосподарських організацій області в період проходження паводку. Володимир Петрович зазначив, що використовуючи штормове попередження Закарпатського обласного центру з гідрометеорології,  прогнозні дані АІВС «Тиса» та розрахункові дані моделюючого комплексу DIWA, про наближення паводку 11-13 січня було  відомо заздалегідь, про що були сповіщені відповідні органи влади та населення краю. Протягом 11-12 січня в Закарпатській області пройшли сильні, місцями дуже сильні дощі. В системі АІВС «Тиса» було зареєстровано до 65 мм опадів, що спричинило підвищення рівня води в річках. Через різку зміну погоди на водоймах краю виникло 6 льодових заторів. Найбільше підняття рівня води фіксувалося на річці Боржава – у верхів’ї паводкова хвиля сягала 2 метрів, а в низині – до 4 метрів. На сьогодні загрози нових підтоплень на території Закарпаття немає. Як уже повідомлялося, під час проходження паводку на всіх водотоках області фіксувалося переміщення паводковими водами значної кількості пластикової тари та інших твердих побутових відходів та залишків деревини.

Володимир Петрович акцентував на необхідності відновлення фінансування програм протипаводкового захисту на державному та місцевому рівнях. На жаль, в останні роки ці програми майже не фінансуються, і ситуація не покращилася – в державному бюджеті на 2016 рік кошти на протипаводкові заходи практично не передбачені.

406 переглядів