ДБАЙМО ПРО ЧИСТОТУ СТРУМКА, ЩО ПРОТІКАЄ БІЛЯ НАШИХ НІГ !

Уже 15 рік святкується Всесвітній День води. Рішення про його відзначення було прийняте у 1992 році учасниками конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро. Цього дня увагу світової спільноти привернено до проблеми забезпечення населення водою гарантованої якості та раціонального її використання.

Вода – це загадкова речовина, якає матеріальною субстанцією, складовою практично всіх природних об’єктів і живих організмів, основою життя на землі. Вода напуває, очищає, облагороджує землю і людину. Вона є символом біологічного буття, земної родючості й чистоти. Проте інколи вона стає грізною силою, коли навіть крапля камінь точить… Вода є одним із головних агентів, прямо чи опосередковано викликають цілий комплекс несприятливих фізико-географічних, гідрологічних і гідро географічних процесів. Передусім – це повені, підтоплення, засолення земель, селі, водна ерозія, зсуви грунтів, ожеледі та зледеніння. У таких випадках вода перестає бути благородною речовиною, її дія набуває шкідливого руйнівного, іноді некерованого, стихійного характеру. Кому як не нам, закарпатцям, які пережити тягар такої стихії під час двох найбільш катастрофічних, листопадового 1998 і березневого 2001 років паводків, слід пам’ятати про руйнівну силу води й всіляко остерігатись її на майбутнє. Вода – це не тільки велике благо для людей, але й грізна сила для них. Великий італієць Галілео Галілей сказав, ще в епоху Середньовіччя: “Легше встановити закономірності руху безкінечно віддалених світил, аніж закономірності руху струмка, що протікає біля ніг”.

22 березня ми відзначаємо Всесвітній день води. Цей день є трампліном для росту свідомості в питаннях використання води, фокусування уваги на небезпеках, що несуть неадекватний доступ до води й умов санітарії, посилення уваги до вирішення водних проблем. В цей день непогано б згадати людям, що потрібно б зробити щось для чистоти та прозорості своєї рідної річки – адже у кожного вона є, і в кожного вона одна.

284 переглядів