22 березня – Всесвітній день водних ресурсів (День охорони водних ресурсів, Міжнародний день води)

День водних ресурсів бере свій початок з Конференції з довкілля та розвитку, що мала місце у 1992 році у Ріо-де-Жанейро. Основною причиною святкування цього дня є швидке зменшення запасів питної води. Метою проведення цього Дня є підняття рівня обізнаності про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня продуктивності економіки і соціального благополуччя. Закарпатське обласне виробниче управління по меліорації і водному господарству до міжнародного Дня води спільно з журналістами телевізійного каналу “Тиса” підготували програму, присвячену проблемі очищення каналу Верке .

Ця програма вийшла в ефір минулої суботи на супутниковому каналі “Тиса”. Після передачі на адресу облводгоспу надходило багато дзвінків як від неурядових громадських організацій, так і від пересічних жителів краю. Тому Закарпатський облводгосп вирішив розмістити на своєму сайті коротку інформацію щодо меліоративного каналу Верке.

Для обводнення міста Берегово в 1892 році було побудовано канал Верке, греблю на р.Боржава біля с.Боржава і шлюз на каналі в тілі правобережної дамби р.Боржави. Вода з р.Боржава за рахунок підпору греблі шлюзом подається в канал Верке, яка далі самопливом проходить через місто Берегово, покращує його санітарний стан і далі надходить в магістральні канали Берегівської меліоративної системи.

В 1956 році греблю на р.Боржава було частково реконструйовано за проектом інституту “Укрдіпроводгосп”, а саме – замінено металоконструкції, затвори, виконано укріплення берегів р. Боржава в нижньому б’єфі греблі.

За рахунок подачі води у канал Верке та Берегівську меліоративну систему в Берегівському та Ужгородському районах обводнюється територія площею до 40 тис.га.

Але основною функцією каналу Верке залишається розбавлення стічних та недостатньо-очищених вод міста Берегово, с Бакта та інших забруднювачів вздовж каналу. Навіть при умові задовільної роботи очисних споруд, стічні води підлягають доочищенню водами з річки Боржава, особливо в маловодні періоди.

Режим роботи греблі такий, що на період пропуску паводків і нересту з 5 листопада по 10 травня вона розбирається (піднімаються щити, а ферми Корицького укладаються на флютбет) і вода для розбавлення в місто Берегово не подається, що призводить до різкого погіршення екологічної ситуації в самому місті і населених пунктах, через які канал протікає.

Починаючи з 1997 року гребля знаходилась в аварійному стані. Всі елементи конструкції греблі, за винятком механізмів підйому, постійно перебувають під впливом шкідливої дії води і металеві частини (ферми, шарнірні з’єднання, закладні частини, анкерні болти) прийшли в повну непридатність і через постійне перебування у воді. Бетонний поріг греблі був пошкоджений, флютбет мав тріщини і місцями просів, кам’яне кріплення відкосів нижнього б’єфу просіло. Таким чином, на той час гребля не могла виконувати свою функцію – своєчасно і надійно подавати воду в м. Берегово через канал Верке.

В 1999 році через аварійний стан греблі, рівень води перед нею був нижче необхідного на 1,0 м і в маловодні періоди вода в канал Верке практично не поступала, що призводило до масової загибелі риби в каналі, різкого погіршення екологічного стану в м. Берегово та районі.

Закарпатський облводгосп зробив все можливе, щоб забезпечити водність каналу навіть в посушливий період року. Силами Берегівського міжрайонного управління водного господарства реконструйовано в 2005 році греблю на р. Боржава та шлюз, що дає можливість подати в місто Берегово воду з річки Боржава. Відсутність води в каналі призвела б до складної санепідеміологічної ситуації в районі, тому що канал Верке є приймачем стічних вод міста та навколишніх сіл.

Крім цього потребують невідкладної реконструкції очисні споруди ДЖКП “Бакта” (водоканал), які повністю розвалені і вже не працюють останні декілька років. Щороку ДЖКП “Бакта” скидає без очистки в канал Верке від 40 до 50 тис. метрів кубічних стічних вод.

Також реконструкції та модернізації потребують очисні споруди міста Берегово, котрі також не працюють. Так, в минулому році Берегівський водоканал скинув в канал Верке 521 тис. метрів кубічних неочищених стічних вод.

Якщо ж врахувати несанкціоновані скиди сільського населення району, то жодний поверхневий водотік не витримає такого антропогенного навантаження. Тому для збереження Верке як природного водотоку та колишньої окраси Берегівщини необхідно якомога швидше вирішити зазначені вище питання.

Вже останні 5 років мова йде про необхідність термінового очищення каналу Верке в межах міста та району в цілому, однак місцеві органи влади не змогли забезпечити виконання зазначених робіт. Тому питання очищення каналу є дуже актуальним для стабілізації екологічної ситуації в Берегівському районі.

650 переглядів