Інформація за статтею газети “Новини Закарпаття” про прес-конференцію для представників ЗМІ голови Держводгоспу України Василя Сташука 21 лютого 2007 року у прес-центрі Закарпатської ОДА.

ЦЬОГО РОКУ ПО ЛІНІЇ ДЕРЖВОДГОСПУ УКРАЇНИ НА ЗАКАРПАТТЯ НАДІЙДЕ 71 МІЛЬЙОН ГРИВЕНЬ

ЯКБИ Й ІНШІ ЦЕНТРАЛЬНІ ВІДОМСТВА ТАК ВБОЛІВАЛИ ЗА ВИРІШЕННЯ НАШИХ ПРОБЛЕМ

Два катастрофічні паводки у нашому краї, які сталися в листопаді 1998 і березні 2001 років, ще досі відлунюються болем у серцях та душах тих наших земляків, які пережили ці стихійні лиха. Тож на державному рівні була прийнята довгострокова масштабна Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса у Закарпатській області на 2002-2015 роки. Як вона виконувалась протягом минулого року і як реалізовуватиметься у році нинішньому, аналізували в середу на розширеному засіданні колегії облводгоспу, в якому взяв участь голова Державного комітету водного господарства України Василь Сташук. Після колегії він і заступник голови ОДА Олександр Карташов дали прес-конференцію для представників ЗМІ.

Минулого року порівняно із 2005-м, наголосив Василь Андрійович, фінансування заходів протипаводкового захисту Закарпаття збільшилось у 8 разів. До 2006 року воно було мізерним. За словами голови Держводгоспу, якби ця програма й надалі фінансувалася в таких обсягах, то всі необхідні роботи вдалося завершити не раніше, ніж через 100-150 років.

Торік по лінії Держкомводгоспу в краї зокрема введено додатково 12 км дамб, близько 9 км берегоукріплень, відрегульовано 5 км русел річок, відремонтовано десятки інших гідроспоруд. Загалом роботи проводилися на 32 об’єктах. Перший іспит нові протипаводкові споруди вже витримали: нещодавній лютневий паводок завдяки цим спорудам не завдав відчутної біди.

Цьогоріч на протипаводковий захист Закарпаттю по лінії нашого комітету, сказав В. Сташук, уряд виділив 71 мільйон гривень із Держбюджету. Роботи проводитимуться на 28 об’єктах. їх список Кабмін уже затвердив. На днях якраз і відбувались тендерні процедури по визначенню виконавців робіт, тож невдовзі почнеться конкретна робота.

На жаль, досі не передбачено фінансування з інших міністерств, зокрема МНС, Укравтодору, Укрзалізниці. Отже, під питанням будівництво і ремонт мостів, доріг та інших важливих об’єктів.

авт.Богдан ДУБОВИЙ.

338 переглядів