Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 08 год. 13 січня 2016 р.

За минулу добу по Закарпатській області відмічалась хмарна з проясненням погода, випадали незначні опади, кількістю на заході 0-4 мм, на сході – 1-12 мм, місцями 22 мм (Усть-Чорна).
У верхніх та середніх течіях приток відбувалося зниження рівнів води до 1,5 м за добу. Підйом рівнів води продовжується в середніх течіях р.Тиси, амплітуда склала 3-3,5м, без досягнення небезпечних рівнів.
Протягом ночі відбувалося формування та проходження максимальних рівнів в нижніх течіях р.Боржава – с.Н.Ремета, р.Латориця – м.Мукачево з досягненням та перевищенням 2 ступеню захисту (вихід води на заплаву). Паводкова хвиля р.Тиса пройшла смт.Вілок, і наразі просувається територією Угорщини, без досягнення небезпечних рівнів.

Уточнені дані по ситуації на водотоках Тячівського та Рахівського району:
– в с.Калини за рахунок різкого підйому рівні води в р.Тересва відбулося спрямування водного потоку в проран лівобережної дамби, утворений минулим паводком 20-22 листопада 2015 року, відведення паводкових вод проводиться по влаштованому прокопу;
– нижче автодорожнього мосту в урочищі Заріка с.Калини на незахищеній території паводковими водами р.Тересва короткочасно було підтоплено частини 6 дворогосподарств;
– в с.Нересниця паводковими водами р.Тересви відбулося подальше руйнування незавершеної відбудови, пошкодженої минулорічним листопадовим паводком правобережної дамби;
– в с.Руська Мокра місцевим стоком підтоплено 1 дворогосподарство, станом на 15.00, паводкові води р.Мокрянка знаходяться в межах корінних берегів;
– в с.Широкий Луг внаслідок спрямованого паводкового потоку на лівий берег р.Лужанка відбулося руйнування комунальної дороги в урочищі Пригід;
– в смт.В.Бичків паводковими водами р.Шопурка, в районі підприємства «Бруно», пожежної частини та садиби лісгоспу відновився подальший підмив правобережної дамби, пошкодженої минулорічним листопадовим паводком.

В с.Дубрівка, Ужгородського району паводковими водами р.Вела відбулося швидкоплинне підтоплення городів 8 дворогосподарств.
На р.Латориця продовжується проходження льодоходу. По р.Уж припинилося переміщення деревного сміття та пластикової тари.
Протягом доби працювали 4 стаціонарні насосні станції Латорицької та Берегівської осушних систем. За добу насосними станціями перекачано 200-250 тис. м.куб. води, загалом за два дні паводку – 0,5 млн. м.куб.

У результаті підтоплення п’яти із наявних шести свердловин, місто Перечин залишилися без централізованого водопостачання. Згідно з рішенням районної комісії ТЕБ та НС, забезпечення підвозу питної води покладено на КП «Комунальник», підвезення технічної води – на ДПРЧ-1.
Перечинське міжрайонне управління ГУ Держсанепідемслужби у Закарпатській області здійснює моніторинг санітарно-епідеміологічної ситуації в м. Перечин. При спаданні рівня води на водозаборі фахівці КП “Комунальник” здійснять додаткове обстеження системи водопостачання і розпочнуть відновлювальні роботи.

358 переглядів