ІНФОРМАЦІЯ про паводкову ситуацію, що склалась на території Велико-Ком”ятівської сільської ради с.Завадка вул. Івана Франка Виноградівського району 24-26 січня 2007 року

1. Історична довідка.

У 1984 році радгоспом ім.Ватутіна, господарським способом, з метою захисту сільськогосподарських угідь було здійснено самовільне будівництво водозахисного валу на правому березі р.Боржава без виконання відповідної проектної документації і гідравлічних розрахунків. Це привело до того, що весь паводковий стік р.Боржава було спрямовано до автодорожнього мосту в с.В.Ком”яти (в районі млина) з площею поперечного перетину 54 квадратних метри і пропускною спроможністю 200 метрів кубічних за секунду. Водночас, витрати води паводку 1% забезпеченості р.Боржава в районі с.В.Ком”яти становлять 640 метрів кубічних за секунду. Внаслідок будівництва валу незадіяними залишились заплавні мости на автомобільній дорозі В.Комяти-Сільце, які до того часу забезпечували пропуск паводкового стоку. В районі с.Великі Ком”яти водозахисних дамб на балансі Виноградівського міжрайонного управління водного господарства не має. Житлова забудова по вул.Івана Франка, яка знаходиться в заплаві річки Боржава не була погодження з органами водного господарства.

У 1996 році інститутом “Львівдіпроводгосп” було виготовлено проектно-кошторисну документацію по спорудженню лівосторонньої водозахисної дамби р.Боржава для захисту від підтоплення паводковими водами с.Завадка (вул.Івана Франка). Тоді ж, за результатами тендеру було визначено підрядну організацію на виконання будівельних робіт. Виноградівська районна державна адміністрація висновком від 16.04.1996 року №01-71385 погодила відвід земельних ділянок площею 11,14 га ріллі, з них 6,9 га в постійне користування і 4,24 га в тимчасове користування на період будівництва, за рахунок присадибних ділянок громадян села. Відповідно до списку громадян села, у яких вилучались земельні ділянки, з 64-х громадян дали згоду 38 чоловік, а 26 відмовились надати земельні ділянки під будівництво. Враховуючи протидію місцевих мешканців будівництво водозахисної дамби було припинено.

Після отримання наприкінці 2006 року письмової згоди всіх мешканців та сільської ради щодо вилучення земельних ділянок під будівництво дамби, в поточному році буде виготовлено робочий проект по захисту с.Завадка, з тим щоб в наступному році розпочати його реалізацію.

2. Дії водогосподарських організацій під час пропуску паводку 24-26 січня 2007 року.

Відповідно до прогнозних рівнів води на річці Боржава, 24 січня 2007 року працівниками Виноградівського міжрайонного управління водного господарства (МУВГ) було приведено до підвищеної готовності аварійну бригаду та техніку. Спільно з сільським головою с.Великі Ком”яти було повідомлено мешканців с.Завадка (вул.І.Франка) про можливе затоплення зазначеної вулиці з метою їх своєчасної евакуації. До с.Завадка було направлено аварійний запас мішків в кількості 750 штук. Враховуючи постійний підйом рівнів води в р.Боржава, з метою недопущення переливу через лівобережні водозахисні вали, районною комісією з ТЕБ та НС було прийнято рішення здійснити прокопи тіла правобережної дамби р.Боржава для скиду надлишкових паводкових вод на сільськогосподарські угіддя. Паралельно з цим проводилась робота з нарощування висоти водозахисних валів в с.Завадка. До виконання робіт були залучені аварійні бригади Виноградівського МУВГ і сільської ради с.В.Ком”яти.

Незважаючи на виконані заходи, в результаті підпору автодорожнього мосту, рівень води різко зріс і о 4 годині 30 хвилин 25 січня 2007 року відбувся перелив через водозахисні вали с.Завадка у верхній частині по довжині 150 м, а в нижній частині по довжині 200м з наступним підтопленням дворогосподарств. Середня висота підтоплення склала 1 метр. З метою евакуації мешканців, які після попередження про можливе підтоплення не залишили своїх осель, до села Завадка було направлено надувний човен та дві одиниці автотранспорту. Станом на 8 годину ранку 26 січня 2007 року паводковими водами р.Боржава було підтоплено 67 дворогосподарств та затоплено 22 житлових будинки (остаточна кількість уточнюється). На даний час річка Боржава ввійшла в русло а затоплена територія звільнена від води.

На виконанні робіт були задіяні: аварійна бригада в кількості 30 чоловік, із них місцевих мешканців – 12 чоловік; автомобілів – 5 штук; навантажувачів – 2 штуки; бульдозер – 1 штука; використано мішків – 750 штук.

Головний інженер облводгоспу Олег Кисіль

352 переглядів