Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 12 год. 11 січня 2016 р.

10 січня вдень по області пройшли опади 8-18 мм, місцями сильні – 20-44 мм, переважно дощ, на високогір’ї сходу області – з мокрим снігом.

У верхів’ях приток та на Верхній Тисі відбулися підвищення рівнів води на 0,2-0,9 м;  на Тисі на ділянці В.Бичків-Вилок – на 0,8-1,6 м (в межах корінних берегів); в нижніх течіях Боржави – на 4,0 м (початковий вихід води на заплаву).

У верхів’ях річок відмічаються зрушення льоду, на окремих ділянках – льодохід, утворення заторів льоду. Вночі інтенсивність опадів значно зменшилась, станом на ранок 11 січня на більшості постів формуються максимальні рівні води та починається поступове їх зниження.

В нижніх течіях р.Боржави вода вийшла на заплаву (перевищено ІІ ступінь захисту), вдень тут утримаються високі рівні води з незначними коливаннями.

Протягом дня 11 січня по області очікуються помірні дощі, які будуть підтримувати підвищену водність з повільним зниженням рівнів води.

За прогнозом Закарпатського ГМЦ під вечір 11 січня та протягом ночі на 12 січня по області очікуються сильні, місцями дуже сильні дощі.

На річках відновляться підвищення рівнів води з виходом води на заплави:

–       на більшості річок та на р.Тиса, ділянка Рахів-Хуст, на 1,0-1,5 м;

–       в нижніх течіях р.Уж – 1,5-2,0 м.

–       найскладніша ситуація може виникнути в нижніх течіях Боржави, де очікується підвищення рівня води 12 січня ще на 0,6-1,1 м. Можливі підтоплення заплавних сільгоспугідь сіл Заріччя, Сільце, Луково, Білки, Хмельник, Камянське, та заплавної автодороги Виноградово-Шаланки.

Водогосподарські організації працюють в посиленому режимі. Відслідковується поточна гідрологічна ситуація. Ведеться спостереження за станом гідротехнічних споруд та обстановкою на підвідомчих потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях.  Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працювали відповідно до режимів експлуатації в період паводків – проводилася акумуляція паводкового стоку. На меліоративних системах виконується регулювання шлюзами.

Забезпечується співпраця та взаємне інформування по пропуску паводку сусідніх країн Румунії, Угорщини, Словаччини.

Інформація про льодові затори:

В с. Колочава Міжгірський район на  р. Теребля невеликий льодовий затор на мосту (25х50 м) розібрано працівниками Виноградівського МУВГ спільно з підрозділом ДСНС. В с. Пилипець, Міжгірський район, на р. Репінка утворився льодовий затор 25х200 м, передбачалася ліквідація затору за участю піротехніків ДСНС, проте на фоні підвищення денної температури затор самоліквідувався.

Льодовий затор на опорах мосту через р. Тересву в смт. Дубове Тячівського р-ну розібрано працівниками Тячівського МУВГ спільно з підрозділом ДСНС.

В с. Розтоки Іршавського району на р. Боржава великий затор довжиною біля 2 км (вище моста 800 м та нижче моста 700 м), висота його 4,5 м, підпору не утворює, вода протікає. На місці чергує підрозділ ДСНС, готуються до розбирання затору у випадку загрози до розташованого поряд  переходу газової труби середнього тиску.

На р.Уж від греблі в с.Кам’яниця Ужгородського району до держкордону пройшов льодохід. Відбулося скресання льоду на р.Уж в районі смт.Великий Березний.  Вище греблі на р.Уж в с.Кам’яниця Ужгородського району до с.Ворочево Перечинського району  утворюється льодовий затор. Ужгородське МУВГ спільно з підрозділом ДСНС готуються в разі необхідності до його розбирання.

Для попередження підтоплення, працівниками Тячівського МУВГ проводиться підготовка та монтаж насосної станції для перекачування місцевого стоку в смт. Вел.Бичків.

 

414 переглядів