Семінар з питань розгляду Концепції в рамках спільного транскордонного проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна INTERREG III A/ТАСІС “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій у регіоні Берег та басейні ріки Боржава” (Спільна протипаводкова концепція)

24 січня 2007 р. у приміщені конференц-залу Закарпатського облводгоспу відбувся семінар проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна INTERREG III A/ТАСІС “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій у регіоні Берег та басейні ріки Боржава”.

У рамках даного проекту вже здійснено ряд заходів, серед яких слід відзначити стартову конференцію та ряд освітньо-навчальних заходів. Останньою помітною подією став даний семінар, який було присвячено одному з головних елементів діяльності проекту – розгляду опрацьованої Концепції розвитку протипаводкового захисту, водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава.

Участь у роботі семінару взяло близько 60 учасників -представники управлінь Закарпатської облдержадміністрації, зокрема начальник головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Пригара М.М., начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Нусер Е.Е., заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Кузовков В.І., представники Берегівської, Іршавської і Свалявської районних держадміністрацій, голови сільських рад – сіл Березники, Чорний Потік, Загаття, Сільце, Заріччя, Свобода, партнери проекту, зацікавлені організації та журналісти.

У ході проведення семінару було представлено результати роботи з розробки спільної Концепції в рамках даного проекту. На українській території розробкою Концепції займався Київський галузевий інститут ВАТ “Укрводпроект”, на угорській – проектна організація VIZITERV Consult KFT, за участі партнерів проекту по обидва боки кордону.

Дана концепція базується на матеріалах, які були основою розробки вище згаданого проекту. Вони включають Схему комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса Закарпатської області, План Вашаргелі Угорщини та спільні українсько-угорські проекти в сфері управління водним господарством і контролю над повенями в Берегівському регіоні. Спільна українсько-угорська комплексна Концепція містить питання покращення протипаводкового захисту, управління водними ресурсами, можливості будівництва малих ГЕС, оцінку сучасного стану і нові підходи до ведення сільського господарства з врахуванням водного потенціалу місцевості, покращення екологічного стану та розвиток екологічного туризму і рекреації на цільовій території.

Велика увага в Концепції приділена побудові гірських акумулюючих сухих ємностей, які будуть затоплюватися тільки під час проходження високих паводків, що проходять раз в 10-100 років, для акумулювання водного стоку, а в інший час використовуються для сільськогосподарських і лісогосподарських потреб, та передбачено в низинній частині області влаштування акумулюючих польдерів. Ці протипаводкові споруди широко використовуються у світі, а в умовах рельєфу нашої області альтернативи їм для захисту населення та території від шкідливої дії катастрофічних паводків нема. Саме ці споруди передбачені національними державними довгостроковими програмами України та Угорщини по покращенню протипаводкового захисту. У Концепції розглянуто питання будівництва таких споруд в басейні р.Боржава і на території Берегівської меліоративної системи. Цінність Концепції полягає в тому, що вперше зроблено спробу узгодити національні протипаводкові програми двох держав. Поскільки територія проекту має міжнародне значення у водогосподарському відношенні – всі такі заходи, в тому числі і будівництво регулюючих споруд, мають прямий вплив також на територію сусідньої держави Угорщини. В зв’язку з цим необхідно було спеціалістам проектних інститутів детально дослідити взаємний вплив запланованих на українській та угорській територіях ємностей, польдерів, дамб та інших гідротехнічних споруд. Мета одна – щоб майбутні споруди при найменших витратах на будівництво та експлуатацію давали найбільший акумулятивний ефект з врахуванням гідрологічних умов та досвіду проходження паводків на даній території. Угорськими експертами було проведено моделювання для визначення найкращих варіантів поєднання і результати цієї роботи відображені у спільній Концепції.

Крім окреслених питань, учасників семінару було ознайомлено з аспектами Концепції, які характеризують екологічну ситуацію в басейні р. Боржава та регіону Берег, а також проінформовано про сучасний стан сільського господарства в регіоні та перспективи його розвитку в контексті покращення протипаводкового захисту та управління водними ресурсами.

У ході жвавої дискусії фахівці, які займалися розробкою Концепції, дали роз’яснення та вичерпні відповіді на запитання присутніх.

638 переглядів