В області – дощовий паводок

В ніч з 18-го на 19-те та вранці 19 січня в гірській частині області пройшли сильні опади 20-50 мм, місцями дуже сильні 60-70 мм, на низині 4-13 мм. Найбільша кількість опадів згідно даних автоматизованих вимірювальних станцій (АІВС-Тиса) зафіксовано в смт.Усть-Чорна і становила 80 мм. На річках сформувався дощовий паводок з підвищенням рівнів води у верхів’ях приток р.Тиса на 0,5-1,5 м, на ділянці Тячів-Вилок – до 2 м.

На Верхній Тисі і притоках завершувалось формування максимальних рівнів води і протягом доби рівні будуть повільно знижуватись.

Станом на 10 год. ранку на водомірних постах було введено наступні ступені захисту*:

  • 1 ступінь – р.Боржава-Довге
  • 2 ступінь – р.Тересва- Нересниця, р.Ріка-Міжгір’я, р.Латориця-Чоп
  • 3 ступінь – р.Теребля-Колочава

    *Перший ступінь вводиться при підйомі рівнів води на ріках, потічках та каналах меліоративних систем до рівня корінних берегів.

    Другий ступінь – при виході води на заплави, до рівня підошви водозахисних дамб на одамбованих ділянках та частковому підтопленню сільськогосподарських угідь на незахищених ділянках.

    Третій ступінь – при підйомі рівнів води на відмітку, що не досягає відмітки гребеню водозахисної дамби на 70 см, та затоплення сільгоспугідь та населених пунктів на незахищених ділянках.

    Протягом дня 19-го січня продовжувалися опади у східній частині області від 1 до 14 мм.

    Спостерігались спади рівнів води на верхніх і середніх ділянках приток р. Тиса, а в нижній течії р.Боржави продовжувався підйом рівнів з виходом води на заплаву

    Протягом дня на р.Теребля в с.Колочава ступінь протипаводкового захисту зменшилася до 2-ої, по вод посту р.Ріка в Міжгір’ї – зросла до 3-ї ступені. Введено 2 ступінь протипаводкового захисту на р.Ріка в м.Хуст.

    Станом на 18 год. 19 січня введено ступені протипаводкового захисту на водпостах: Тересва-Нересниця – 1 ступінь, Теребля -Колочава – 1 ступінь, Ріка-Міжгір”я- 1 ступінь, Латориця-Чоп- 2 ступінь, Ріка-Хуст-1 ступінь, Тиса-Хуст- 1 ступінь, Тиса-Тячів – 1 ступінь.

    Для попередження розмиву відкосу берега на р. Лужанка в с. Широкий Луг силами Тячівського МУВГ та місцевої бригади завезено та укладено 14 куб. м негабаритного каменю.

    У верхів”ях приток у с. Руська Мокра, Лопухово, р. Теребля смт. Буштино проведено обстеження – пошкоджень дамб, берегоукріплень не виявлено.

    Розвиток паводкової ситуації знаходиться під постійним контролем водогосподарських організацій області.

    298 переглядів