На Закарпатті завершився проект з моніторингу стану атмосфери

18 грудня 2015 року в м.Ужгород представники Басейнового управління водних ресурсів р.Тиса взяли участь у заключній конференції в рамках проекту «Космічна система із захисту навколишнього середовища від надзвичайних ситуацій – транскордонна система передбачення природних надзвичайних явищ на основі використання супутникових технологій в Угорщині, Словаччині, Румунії та Україні», який реалізовує ДВНЗ «УжНУ».

У конференції взяли участь представники партнерів проекту – Вігорлатської обсерваторії (м.Гуменне, Словаччина), Мішкольського університету (м. Мішкольц, Угорщина), Центру асоціації досліджень, інновацій та передачі технологій «NORDTech» (м. Бая-Маре, Румунія), Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку МАІРР (м. Ужгород), а також представники місцевих органів влади та самоврядування, громадських організацій і освітніх закладів.

В рамках проекту на території Закарпаття встановлено 2 GNSS (Глобальна Навігаційна Супутникова Система) станції та 2 метеостанції, які дозволяють щосекунди фіксувати стан атмосфери, зокрема спостерігати за зміною вологості. Вперше в Україні розроблено технологію побудови динамічної карти зміни стану атмосфери, використовуючи мережі активних референційних станцій країн-партнерів, а також створено базу даних, яка поповнюється в автоматичному режимі і допомагає стежити за станом атмосфери над вибраною транскордонною територією в реальному часі. Цю технологію можна застосовувати і в інших регіонах, охоплених мережами референцних ГНСС.

639 переглядів