На Завершальній конференції 12 грудня 2006 року були підведені підсумки реалізації проекту TACIS Закарпатськом облводгоспом

Завершена півторарічна робота з впровадження проекту TACIS CBC SPF “Підвищення готовності регіональних організацій, пов’язаних з протипаводковим захистом в регіоні Берег”. Мету і цілі цього проекту ми неодноразово висвітлювали на сторінках нашого ВЕБ-сайту

Менеджмент проекту був здійснений працівниками Закарпатського облводгоспу , починаючи від складання і подання заявки, успішного отримання гранту і закінчуючи реалізацією заходів відповідно до розробленої логіко-структурної схеми з досягненням різнопланових результатів. В якості експертів з питань менеджменту в реалізації проекту брали участь також спеціалісти Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “Закарпаття”.

. Внаслідок проекту було покращено технічні можливості цільових груп проекту через доведення результатів до організацій, які задіяні в протиповеневому захисті у формі планів-схем локалізації території від шкідливої дії води, у формі інформативних та методичних матеріалів, які видані для керівників органів самоврядування та населення.

В рамках проекту було організовано ряд тренінгів, навчальних курсів в містах Ужгород, Берегово, а також в Ніредьгаза та Будапешт з метою освоєння нових інформаційних технологій, а саме ГІС систем та ознайомлення з основами двовимірного моделювання на цифровій схемі місцевості.

Керівник проекту, Володимир Чіпак, менеджер проекту з боку України, Світлана Ребрик, партнери та експерти проекту в своїх доповідях, презентаціях згадали передумови виникнення проекту, основні моменти процесу впровадження проекту і підвели підсумки його реалізації. А їх немало, це:

  • Адаптований спільний українсько-угорський План локалізації (пакет документів в паперовому і електронному вигляді, декілька тисяч файлів);
  • Створення Центру локалізації на базі Берегівського МУВГ. Це відновлене приміщення, де розташована велика частка надбань, отриманих за рахунок гранту для збору, обробки та ведення статистичної, топографічної бази даних і проведення прогнозування розвитку повеневої ситуації в Берегівському і Ужгородському районах у випадку можливого прориву дамб річки Тиса або Боржава – потужні комп’ютери ( в т.ч. ноутбук для польових робіт), БФП пристрій, локальна комп’ютерна мережа та INTERNET мережа на принципі супутникового зв’язку, повністю обладнані три робочі місця. Спеціальне програмне забезпечення та технічні засоби отримали також інші представники цільових груп Проекту – Берегівська райдержадміністрація, управління з питань надзвичайних ситуацій та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Закарпатської облдержадміністрації і, звичайно, Закарпатський облводгосп.
  • Проведення навчання для представників партнерських організацій по засвоєнню роботи з матеріалами Плану локалізації та програмним забезпеченням.
  • Розробка методичних і довідкових матеріалів з метою прийняття ефективних дій у випадку загрози від шкідливої дії води та доведення до організацій та керівників органів місцевого самоврядування через проведення виїзних (польових ) семінарів в селах Бадалово, Батрадь та Есень.

    Все це в комплексі служить оперативним інструментом підвищення готовності регіональних організацій, які задіяні в організацію захисту від шкідливої дії води населення та територій та більш ефективного прийняття управлінських рішень на місцевому, районному та обласному рівнях. Розроблені матерали містять конкретні інструкції дій для керівників органів місцевого самоврядування, аварійних бригад територіальних громад та населення у разі виникнення повеневої загрози. Впровадження програмних засобів моделювання розповсюдження води по поверхні з підтримкою відповідної статистичної інформації є основою для оперативної оцінки можливого виникнення надзвичайної ситуації у випадку прориву дамби річок Тиса, Боржава.

    Дуже важливим надбанням Проекту є підвищення професійного рівня спеціалістів у сфері організації та реалізації протиповеневих заходів з використанням можливостей сучасних ГІС – технологій, на чому неодноразово наголошували доповідачі.

    Поділився своїми думками на конференції, менеджер проекту з боку угорського партнера пан Гойош Іштван. Він розповів про причини, що спонукали розробити цей спільний План локалізації на регіон Берег саме в цифровому та ГІС варіантах. Це – швидке формування значних повеневих стоків на ділянках Верхньої Тиси та її притоках, яке потребує організацію і проведення чітких та дуже оперативних заходів для захисту території та майна.

    Заступник Уповноваженого Уряду України з питань водного господарства на прикордонних водах О.М.Іваницький в заключному слові виділив актуальність, практичність та державне значення цього проекту:

  • Проект озброює організації влади. Якщо керівник знає, що потрібно робити у випадку паводкової загрози, це вже озброєна людина. Результати, отримані для Берегівської меліоративної системи проектом – відпрацьована матриця, яка повинна стати загальним надбанням для нашої області і варті того, щоб увійти розділом до Угоди між Урядами України і Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах, як було відмічено на останній зустрічі Уповноважених Урядів двох країн. Не кожен результат проекту Програми ЄС стає додатком до міжурядової Угоди – відмітив Орест Іваницький.

    474 переглядів