Продовжуються підсумкові заходи проекту ТАСІS CBC SPF “Підвищення готовності регіональних організацій, пов’язаних з протипаводковим захистом у регіоні Берег”

30 листопада і 1 грудня 2006 р. в ході реалізації проекту ТАСІS CBC SPF “Підвищення готовності регіональних організацій, пов’язаних з протипаводковим захистом у регіоні Берег” були проведені виїзні семінари з участю менеджерів та експертів проекту від Закарпатського облводгоспу, Берегівського МУВГ, управління з надзвичайних ситуацій ОДА і Берегівської райдержадміністрації та голів сільських рад цільової території проекту.

Метою цього заходу було доведення до представників органів місцевого самоврядування і населення на місцях пакету документів по Плану локалізації, які були розроблені відповідними спеціалістами в рамках впровадження проекту, а саме, методичні та довідкові матеріали:

  • План дій сільської ради по захисту населення від шкідливої дії вод(окремо для кожного населеного пункту).
  • Інструкції щодо дій аварійно-рятувальних бригад територіальних громад в період паводків.
  • Пам’ятка дій населення у разі виникнення паводка (управління МНС ОДА).
  • Пам’ятка для населення при загрозі затоплення паводковими водами (Закарпатський облводгосп), видана на українській т а угорській мовах.
  • Брошура “Як захистити свій будинок від паводкових вод”
  • Інформаційні бюлетні проекту №1,2,3, буклети проекту (на трех мовах).

    Так як План локалізації передбачає впровадження дій у 21 населених пунктах, розташованих у різних прикордонних районах, з метою забезпечення захисту та мінімізації збитків в залежності від розвитку ситуації, яка може виникнути у випадку прориву дамб рік Тиса і Боржава було прийнято рішення провести такі семінари почергово з центром у трьох населених пунктах Бадалово, Батрадь та в Соловці.

    На семінарах були представлені такі доповіді:

  • Впровадження проекту ТАСІS CBC SPF “Підвищення готовності регіональних організацій, пов’язаних з протипаводковим захистом у регіоні Берег”, Світлана Ребрик, виконавчий менеджер проекту.

  • Презентація Плану локалізації наслідків катастрофічних паводків, Олег Кисіль, експерт з протипаводкового захисту.

  • Роль та завдання сільських та селищних рад в організації заходів протипаводкового захисту, Тамара Мірочник, експерт з протипаводкового захисту.

  • Практичне відпрацювання елементів Плану дій населення у разі виникнення паводка, Микола Козлюк, начальник Берегівського міжрайонного управління водного господарства та Сергій Карпеченко, начальник управління з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Закарпатської облдержадміністрації.

    Чіткий план дій і оперативне, грамотне його втілення є передумовою успіху в таких екстремальних ситуаціях як повенева загроза. У матеріалах, які були передані головам сільських рад, вказані сценарії можливого розвитку ситуації, схеми трас будівництва локалізаційних ліній для відповідного населеного пункту, необхідна кількість матеріальних та людських ресурсів.

    Цікавим елементом семінарів були практичні роботи, представлені технічними працівниками – гідротехніками, оглядачами ГТС та екскаваторником Берегівського МУВГ, під керівництвом головного інженера Миколи Поважука. Учасники семінару мали змогу побачити як потрібно професійно будувати локалізаційні лінії з мішків з піском або тимчасові лінії захисту від розповсюдження повеневих вод земляним валом (кавал’єром), верх якого покритий протифільтраційною поліетиленовою плівкою, закріпленою укладкою мішків з піском.

    Присутні отримали також інформацію про Програму TACIS і роль Європейської Комісії в покращенні умов життя населення в прикордонних регіонах.

    506 переглядів