Відбувся тренінг з прогнозування паводків у басейні р.Тиси

В рамках проекту “Подальший розвиток і гармонізація Верхнє-Тисайських українських і угорських програм розвитку протипаводкового захисту та створення інтегрованої системи прогнозування паводків із застосуванням моделей на основі ГІС” 8 грудня 2015 року в м.Ніредьгаза, Угорщина, відбувся тренінг щодо функціонування інтегрованої системи прогнозування паводків DIWA у басейні р.Тиси.

В тренінгу взяли участь представники Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиси), Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ (FETIVIZIG), ТОВ «Viziterv Environ» і ТОВ «HIDROINFORM».

Зустріч проходила в 2 етапи:

1. Представлення учасникам проекту можливостей інтегрованої системи прогнозування паводків DIWA.

2. Обговорення українськими та угорськими експертами результатів прогнозування, висловлення своїх зауважень та пропозицій щодо роботи моделі.

У вступному слові директор Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ (FETIVIZIG) Гашпар Боднар наголосив, що зміни клімату несуть нові виклики, пов’язані із загрозою паводків, тому українсько-угорський проект спрямований на створення ефективної системи прогнозування паводків у басейні р.Тиси та вирішення надзвичайних ситуацій.

Представник ТОВ «HIDROINFORM», розробник інтегрованої гідрологічно-прогностичної системи DIWA Адольф Янош Сабо розповів про можливості, передбачені даним програмним забезпеченням та позитивні зміни роботи даної моделі, а саме: зменшення часу обробки та формування прогнозу та інші особливості роботи моделі.

Основна концепція роботи моделі DIWA полягає в тому, що прогноз формується на центральному сервері після збору і обробки інформації з трьох інших серверів, які розташовані в трьох різних установах: БУВР Тиси, Закарпатському обласному ЦГМ та Верхнє – Тисайській Дирекції водних справ м. Ніредьгаза, причому синхронізація інформації здійснюється кожні 5 хвилин, а прогноз на основному сервері – кожну годину.

Учасники тренінгу у ході обговорення результатів впровадження заходів проекту погодилися в тому, що вони сприятимуть збільшенню часового інтервалу для попередження про можливі паводки, видачі більш достовірних гідрологічних прогнозів, а також більшій обізнаності населення як України, так і Угорщини про паводкову загрозу в басейні р. Тиса.

Директор ТОВ «Viziterv Environ» Лайош Іллеш розповів про результати заходів, втілених на угорській частині цільової території проекту, приведення паводково-акумулюючих резервуарів на українській та угорській територіях до однієї системи, а також застосування українсько-угорської моделі гідрологічного прогнозування.

Підсумував роботу тренінгу начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак, зазначивши, що напрацювання експертів проекту є вкрай важливими для Закарпатської області. Оскільки протипаводкові заходи загальнодержавної цільової програми наразі практично не фінансуються, тому більшого значення набуває завчасне попередження населення, органів влади та місцевого самоврядування Закарпаття про небезпеку паводку для подальших локалізаційних заходів.

 

1 072 переглядів