Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 16:00 24 листопада 2015 р.

Гідрологічна ситуація

Протягом дня 24 листопада на території Закарпатської області утримувалась ясна сонячна без опадів погода. На річках продовжувалось зниження рівнів води.

Паводкова хвиля на р.Тиса просувається по низинній частині басейну на території Угорщини, за даними автоматизованої вимірювальної станції АІВС ТИСА в м.Вашарошнамень зафіксовано проходження максимального рівня в межах корінних берегів без виходу на заплаву, амплітуда підйому за паводок на даній ділянці р.Тиса складає +8,22 м.

Проходження максимального рівня на р.Тиса в районі м.Чоп (Україна) очікується  вночі з 24 на 25 листопада з досягненням відмітки 1050-1100 см над нулем поста з перевищенням І ступіню захисту  на 120 см – вода переважно  в корінних берегах, вихід на заплаву можливий у понижених місцях в межах міждамбового простору.

На р.Латориця – м.Чоп відбувається формування максимального рівня паводку з досягненням ІІ ступеню захисту – вихід води на заплаву в межах міждамбового простору.

Таким чином амплітуда підвищення рівня за паводок на р.Латориця в м.Чоп – 3,5-4,0 м, а  на р.Тиса в м.Чоп складе  7,2-7,5 м, з початковим виходом води на заплави в межах міждамбового простору.

Дії водогосподарських організацій

Водогосподарські організації працюють в посиленому режимі. Відслідковується поточна гідрологічна ситуація. Ведеться спостереження за станом ГТС та обстановкою на підвідомчих потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях.  Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Режимів експлуатації в період паводків – проводиться акумуляція паводкового стоку. На меліоративних системах виконується регулювання шлюзами.

Забезпечується співпраця та взаємне інформування по пропуску паводку сусідніх країни Румунії, Угорщини, Словаччини.

Від водогосподарських організацій, окрім інженерно-технічного персоналу, в роботах з локалізації підтоплень та інших запобіжних заходів задіяні біля 170 робітників, 27 одиниць техніки, для виконання попереджувальних та локалізаційних заходів витрачено біля 7000 мішків та 120 м3 сипучих матеріалів Включено в роботу 3 пересувні насосні станції. Окрім того понад 100 працівників здійснюють контроль за закріпленими та паводко-небезпечними ділянками по всій території області.

Після спаду паводкової хвилі міжрайонними управліннями водного господарства проводиться огляд стану гідротехнічних споруд, складання відповідних дефектних актів з  визначенням обсягів пошкоджень та коштів на відновлення.  Працюють районні та обласна регіональна комісії ТЕБ та НС.

 

481 переглядів