Початок роботи проекту “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег та басейні р.Боржава”.

Як ми уже повідомляли на нашій ВЕБ-сторінці, це перший проект Закарпатського облводгосп у в рамках Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна INTERREG IIIA/ТАСІS. Партнером з боку Угорщини є Верхнє-Тисайське Дирекція охорони довкілля та водних справ.

Робота проекту буде зосереджена на таких основних напрямках :

  • Посилення протипаводкового захисту
  • Сучасне ведення сільського господарства
  • Збереження та захист навколишнього середовища
  • Інформування населення щодо участі у протипаводковому захисті та ефективності використання водних ресурсів регіону

    Основні цілі проекту:

  • Спільна українсько-угорська Концепція розвитку водного господарства в регіоні Берег та басейні р. Боржава.
  • Розробка проектів протипаводкових захисних дамб як на українській, так і на угорській території.
  • Техніко-економічне обгрунтування акумулюючих ємностей, польдерів для зменшення повеневих рівнів та інших водорегулюючих споруд для цілей ведення господарства.
  • Сучасне ведення сільського господарства, яке було б краще пристосоване до гідрологічних умов території.
  • Реабілітація цінних і ще існуючих водно-болотних угідь, створення нових природоохоронних зон.
  • Розширення туристичних можливостей регіону.

    Цільовими групами проекту є населення регіону, сільськогосподарські виробники, підприємці в сфері туризму, державні, місцеві органи влади.

    Даний проект передбачає заходи по реалізації державних довгострокових програм розвитку водогосподарського комплексу в Україні та Угорщині – Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки і Плану Вашаргелі. Обидві програми передбачають будівництво сухих протипаводкових ємностей та акумулюючих польдерів, реконструкцію дамб та інших гідротехнічних споруд, що посилить протипаводковий захист в регіоні. Створення в рамках проекту спільної Концепції і розробка проектної документації для окремих об’єктів сприятиме сталому розвитку обох країн. Комплексна Концепція буде містити питання розвитку управління водними ресурсами та контролю над повенями, обводнення заболочених територій, зміни методів землекористування з врахуванням особливостей ресурсного потенціалу в сільському господарстві в зоні проекту, а саме земельних, водних, трудових ресурсів і відносини власності та розвиток екологічного туризму.

    Для втілення цих завдань створено 4 Робочі групи (з розробки проектної документації, проведення екологічних досліджень, досліджень розвитку сільського господарства,а також група інформування населення цільової території проекту) до складу яких входять спеціалісти України і Угорщини. На даний час кожна Робоча група розробляє детальний План робіт відповідно до попередньо розробленого Плану графіку реалізації проекту.

    Під час виконання робіт експерти заявника і партнерів постійно узгоджуватимуть дії, щоб запроектовані технічні рішення відповідали вимогам і будівельним нормам прийнятним для кожної країни і заходи відповідали домовленостям в рамках Угоди між Урядом України і Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах і методологічним вимогам Водної Рамкової Директиви ЄС

    Важливим елементом даного проекту буде детальне вивчення екологічного стану і умов збереження водних екосистем. З цією метою в якості партнерів у проекті працюватимуть експерти з Еко-центру “Тиса”, Закарпатського агропромислового виробництва та центру “Облдержродючість” с.Бакта.

    Екологічна експертиза обов’язкова складова частина заходів, адже збереження біорізноманіття в ландшафтах Закарпаття, ревіталізація водно-болотних екосистем сприятиме збереженню природних цінностей нашого краю, розвитку економіки краю і рівня життя його населення.

    Бюджет проекту становить 294120 Євро, з них – 264000 Євро становить грант Європейської Комісії, і 30120 Євро – повинна забезпечити українська сторона.

    Термін реалізації проекту 24 місяці.

    485 переглядів