ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ про водогосподарську ситуацію на річках Закарпатської області на 22-00 20 листопада 2015 р.

1.Гідрологічна ситуація.

Станом на 2200 20 листопада 2015 р на території Закарпатської області , за даними автоматизованих вимірювальних станцій АІВС ТИСА(за 12 годин)  пройшли дощі – помірні в низинній частині 5-15 мм та сильні у передгір’ї та горах: найбільш інтенсивні на Верхній Тисі (Рахів -42 мм), Тересві (Усть-Чорна – 46 мм), Тереблі (Колочава та Міжгір’я –  28 мм), Шопурка (Кобилецька Поляна- 28 мм), Боржава (Довге – 32 мм).

Інтенсивні опади призвели до швидкоплинного підйому рівнів у верхів’ях цих річок загальною амплітудою на Верхній Тисі – 1,30м (Рахів), Тисі – 2,05м (Тячів), Тересві – 1,75м (Нересниця), Тереблі- 1,1м (Колочава), Шопурка – 0,8м (К.Поляна) , Боржава- 0,6м (Довге). Введені ступені захисту р.Теребля с.Колочава (ІІ ступінь), р.Тересва с.Нересниця (ІІ ступінь).

На даний час вода в межах корінних берегів річок, на всіх притоках пройшли максимуми. Інтенсивність опадів знизилась.

Однак у зв’язку з відновленням сильних опадів вночі та вранці 21 листопада до 50-75 мм, відповідно до змодельованих даних АІВС-Тиса продовжаться підйоми рівнів ще на 1,0-1,5 м у верхів’ях річок та на 2,0-2,5 м на низині, зокрема у басейнах річок Боржава, Теребля, Тересва, Шопурка, Косівська, Верхня Тиса, з досягненням ІІ ступеню протипаводкового захисту і можливим початковим виходом води на заплаву на незахищених ділянках.

2. Дії водогосподарських організації

Виконуючи доручення №7 від 19.11.2015 регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з метою недопущення та зменшення негативного впливу несприятливих погодних умов, для забезпечення безаварійного пропуску дощового паводку і координації дій водогосподарських організацій, місцевих рад та населення БУВР Тиси та його підрозділи вжили невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, а саме:

–  Встановили цілодобове чергування відповідальних працівників та роботу аналітично-диспетчерських центрів;

–   Про можливість розвитку паводкової ситуації завчасно, відповідно до штормових попереджень Гідрометцентру  та прогнозних даних АІВС Тиса попереджено всі водогосподарські організації області, районні  сільські та селищні  ради, що в зв’язку з сильними дощами є загроза підтоплення частин населених пунктів та територій за рахунок  формування інтенсивного місцевого стоку та захаращеності потічків, присадибних, придорожніх канав та кюветів, для попередження підтоплення рекомендувати провести попередню прочистку присадибних кюветів канав та сільських потічків та привести в підвищену готовність відомчі, сільські та селищні аварійні бригади та техніку для залучення до аварійних робіт.

–   Підготовлено до роботи по перекачці місцевого стоку агрегати та силове обладнання стаціонарних та пересувних насосних станцій

–   Водосховища підготовлені  до акумулювання  паводкових вод.

–   Приведено у підвищену готовність техніку та аварійні бригади, аварійний запас матеріалів, інструмент та спорядження.

 

Інформація про аварійні ситуації.


Проходження паводку 20.11.2015 року на р.Тересва в с. Красна Тячівського району. © Trayan Muse

Руська Мокра, Тячівський район – пошкоджено незахищений укіс берега та незавершеної будівництвом  лівобережної дамби на довжині 150 м. Працює місцева аварійна бригада та працівники Тячівського МУВГ. Загальна кількість осіб 20 чол, 4 одиниці техніки.

Усть Чорна, Тячівський район – пошкоджено незавершене кріплення автомобільної дороги. Працює місцева аварійна бригада.

Міжгір’я, Міжгірський район – підтоплено 9 дворогосподарств за рахунок місцевого стоку де не облаштовані системи поверхневого водовідведення по вул. Хустській, 5.

 

559 переглядів