Проведено осінній огляд водогосподарських споруд на українсько-угорських прикордонних водах

Протягом 16-19 листопада 2015 року відбулась зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод за участі заступників Уповноважених Урядів України начальника упрексплуатації Держводагентства Вячеслава Розгона та начальника БУВР Тиси Володимира Чіпака з проведенням осіннього огляду водогосподарських споруд на українській та угорській території.

В рамках заходу протягом 16-17 листопада експерти Сторін провели огляд водогосподарських об’єктів на рр. Боржава, Тиса, Батар та Ріка на українській території, а 18 листопада – завершення масштабних робіт з будівництва польдера Берег на угорській території. При цьому на угорському боці було оглянуто не тільки гідротехнічні споруди, безпосередньо розміщені на території польдера, але й реконструйовані та побудовані за рахунок цього ж проекту центр протипаводкового захисту, нові склади аварійних запасів, реконструйовану насосну станцію в с. Тисасалка, а також придбані механізми та експлуатаційну техніку.

Як результат, Сторони провели аналіз побаченого і констатували, що водозахисні об’єкти на даний час по обидві сторони українсько-угорського державного кордону знаходяться у належному експлуатаційному стані і в міру побудови лінії захисту забезпечують захист населення прикордонних територій від шкідливої дії вод.

Однак однозначним є необхідність проведення ряду першочергових будівельних робіт на українській території з метою забезпечення захисту від високих паводків як українських, так і угорських територій. Ці роботи включають реконструкцію дамб сумарною довжиною близько 20 км та будівництво 2 протипаводкових польдерів.

В ході протокольної частини зустрічі 19 листопада Сторони також інформували одна одну про виконані ними протягом 2015 року роботи з обслуговування та експлуатації водозахисних споруд, про прогрес реалізації робіт спільної українсько-угорської протипаводкової програми розвитку, завдання з вдосконалення та покращення експлуатаційної безпеки спільної автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи, а такожпро роботи, виконані в ході реалізації спільних проектів в рамках Програми транскордонного співро бітництва. Окрім цього Угорська Сторона надала інформацію про стан підготовки планів управління заплавними територіями,складання планів локалізації паводків,картування паводкових небезпек та ризиків, підготовлених для території всієї Угорщини згідно Паводкової Директиви ЄС.

За результатами зустрічі в м. Ніредьгаза (Угорщина) керівниками робочої групи із захисту від шкідливої дії вод був підписаний відповідний протокол.

497 переглядів