В БУВР Тиси на прикладі АІВС “Тиса” навчалися принципам функціонування автоматизованих інформаційно-вимірювальних систем

Ректор Державного інституту управління та економіки водних ресурсів Закорко Олена Павлівна та завідувач кафедри управління, економіки та інформаційних технологій Державного інституту управління та економіки водних ресурсів Сташук Василь Андрійович, за участі Державного агентства водних ресурсів України ініціювали проведення 29-30 жовтня 2015 року в БУВР Тиси виїзної наради-навчання для фахівців водного господарства щодо принципів функціонування автоматизованих інформаційно-вимірювальних систем для паводконебезпечних регіонів (на прикладі АІВС “Тиса”).

В нараді прийняли участь керівники та фахівці Держводагентства, водогосподарських організацій України та науковці Національного університету водного господарства та природокористування, представники Верхнє-Тисайської дирекції водних справ (Угорщина) та ТОВ “VIZITERV Environ” (Угорщина).

29 жовтня в конференц-залі БУВР Тиси нараду-навчання відкрив завідувач кафедри управління, економіки та інформаційних технологій Державного інституту управління та економіки водних ресурсів, д.т.н., професор Василь Андрійович Сташук, розповівши про важливість функціонування автоматизованих інформаційно-вимірювальних систем в басейнових управліннях для своєчасного реагування та прийняття управлінських рішень.

З вітальним словом також виступила начальник відділу науково-технічного та інформаційного забезпечення Держводагентства Струтинська Віта Миколаївна.

Начальник БУВР Тиси Володимир Петрович Чіпак в своєму виступі розповів про основи впровадження автоматизованого моніторингу водних ресурсів в басейні річки Тиса. Зокрема, порівняв українське та міжнародне законодавство
у сфері моніторингу водних ресурсів та розповів про основи створення АІВС «Тиса».

Начальник відділу експлуатації автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса» БУВР Тиси Віктор Миронович Дуркот виступив з презентацією на тему: «Автоматизована інформаційно-вимірювальна система АІВС «Тиса». Сучасний стан. Перспективи розвитку. Геоінформаційні системи», представивши принципову схему отримання, обробки та розповсюдження інформації, збір гідрометеорологічних даних, сучасну мережу автоматизованих вимірювальних станцій, вимоги до обладнання та надійного функціонування системи АІВС «Тиса», обмін даними з міжрайонними управліннями водного господарства та перспективи розвитку системи.

Також на нараді виступили угорські колеги: начальник відділу Верхнє-Тисайської дирекції водних справ (Угорщина, Ніредьхаза) Луцо Золтан з презентацією на тему: «Впровадження автоматизованих систем управління водними ресурсами на території Угорщини» та Керті Андор – заступник директор ТОВ “VIZITERV Environ” (Угорщина) з презентацією на тему: «Розробка карт ризику та планів управління ризиками для території Угорщини».

Наприкінці наради відбувся обмін думками та досвідом щодо необхідності використання сучасних інформаційних технологій для потреб водного господарства, відповіді на питання та виступи керівників та фахівців водогосподарських організацій, науковців Національного університету водного господарства та природокористування.

30 жовтня 2015 року учасники наради здійснили виїзд на водогосподарські об’єкти Закарпатської області: автоматизовані станції в басейні річки Уж, малі ГЕС, об’єкти берегоукріплення, форельне господарство.

684 переглядів