Загроза забруднення р.Уж

Відповідно до внесених змін до Програми реалізації природоохоронних заходів на 2015 рік, затверджених рішенням Закарпатської обласної ради від 27 серпня 2015 року № 1306, в місті Перечин розпочато виконання природоохоронного заходу: «Реконструкція водовідвідного каналу «Доморадж» у м. Перечин у районі Перечинського лісохімкомбінату» (відповідальний Виконавець – виконком Перечинської міської ради). Виконання заходу проводиться відповідно до робочого проекту «Реконструкція водовідвідного каналу в м. Перечин в районі Перечинського лісохімічного комбінату Закарпатської області».

Стан каналу у межах м.Перечин

Стан каналу в заплаві р.Уж (ділянка №3) в 2014 р.

Стан каналу в заплаві р.Уж після розчистки (ділянка №3)

6 жовтня 2015 року фахівцями Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, Ужгородського міжрайонного управління водного господарства спільно з представниками Перечинського міськвиконкому проведено обстеження каналу Доморадж, на якому проводяться гідротехнічні роботи з його розчистки від намулу та чагарнику.

Лабораторією моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси відібрано проби води з каналу Доморадж та р. Уж вище та нижче гирла каналу. Візуально спостерігається забруднення р. Уж нижче впадіння каналу.

За результатами гідрохімічних аналізів вміст фенолів, формальдегідів, азоту амонійного, хімічного споживання кисню в каналі Доморадж значно перевищують норми гранично-допустимих концентрацій забруднюючих речовин в поверхневих водних об’єктах.

Гирло каналу Доморадж

Залишки забруднень на дні каналу

Концентрації забруднюючих речовин в р. Уж, 500 м нижче гирла каналу Дроморадж, поки що не перевищують фонових значень  водотоку.

БУВР Тиси офіційно звернувся до Замовника робіт (голови міста Перечин п. Гуранич М.І.) та генерального директора Товариства з додатковою відповідальністю «Перечинський лісохімічний комбінат» п. Мальцева Ю.В. вжити всіх можливих технічних заходів щодо недопущення забруднення транскордонного водотоку – р. Уж.

Про виявлені порушення недотримання затверджених гранично-допустимих скидів ТДВ «Перечинський ЛХК» (дозвіл на спеціальне водокористування УКР № 484-А/ЗАК від 15.07.2015 р., виданий Департаментом екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА) БУВР Тиси повідомив Державну екологічну інспекцію у Закарпатській області та просить її вжити відповідних заходів впливу згідно діючого законодавства України.

Сподіваємось, що всі суб’єкти господарювання, органи місцевого самоврядування та  контролюючі природоохоронні структури зацікавлені в розчистці каналу Доморадж та оперативно відреагують на звернення Басейнового управління водних ресурсів р. Тиси.

БУВР Тиси й надалі відслідковуватиме ситуацію з розчистки каналу Доморадж та інформуватиме громадськість краю.

 

857 переглядів