Цьогоріч БУВР Тиси в черговий раз приєдналося до відзначення ДНЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СПІВРОБІТНИЦТВА

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса в черговий раз долучилося до відзначення Дня європейського співробітництва і провело інформаційний семінар щодо представлення досвіду управління з реалізації заходів міжнародного співробітництва, зокрема: у рамках впровадження програм транскордонного співробітництва Європейського Союзу.

Вперше День Європейської Співпраці відбувся 21 вересня 2012 року і відзначався по всій Європі та в сусідніх країнах. Присвячені цій події заходи тривали протягом тижня 17-23 вересня і навіть за декілька днів до та після. Мета кампанії, яка проводилася під гаслом «Спільний кордон – спільні кордони об’єднують», заключалася у святкуванні досягнень співпраці між Європейськими регіонами та сусідніми країнами.

Ось вже четвертий рік підряд Програма транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна долучилася до святкування Європейського дня співробітництва – щорічного заходу за підтримки Європейської Комісії та Європарламенту, спрямованого на відзначення досягнень більш ніж 20-річної територіальної співпраці ЄС з країнами-сусідами. Інформація щодо заходів міститься на веб-сайті  www.ecday.eu. Девіз нинішнього святкування: «Разом ми сильні», який підкреслює важливість спільних зусиль в прикордонних зонах для гармонійного розвитку цих зон. Рекламний ролик англійською мовою з нагоди Дня Європейської Співпраці вже є доступним на YouTube:  www.youtube.com.

День Європейської співпраці святкували в багатьох населених пунктах зони діяльності Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства 23 вересня поточного року і навколо цієї дати для просування результатів транскордонної співпраці на місцевому і регіональному рівні.

Так, 01 жовтня в БУВР Тиси з метою відзначення Дня Європейського співробітництва, було проведено інформаційний семінар про міжнародну співпрацю в рамках реалізації проектів Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства. У вказаному заході прийняли участь представники викладацького корпусу і студенти Ужгородського національного університету, представники ЗОЕНЦ та інших екологічних та громадських організацій, бенефіціари і партнери БУВР Тиси, а також представники ЗМІ.

Начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак коротко представив досягнення проектів, які завершились та наразі реалізовуються в рамках Програми ЄІСП за участю управління, результати яких покликані сприяти в першу чергу підвищенню безпеки населення цільових територій, підготовки до надзвичайних ситуацій, екологічному оздоровленню, і не в останню чергу поглибленню транскордонного співробітництва. Важливо відмітити, що практично всі роботи по розробці концепцій та проектів щодо виконання протипаводкових робіт на прикордонних територіях базуються на найсучасніших досягненнях гідрологічного та гідравлічного моделювання паводків, виконаних саме в рамках спільних міжнародних проектів. Володимир Петрович відмітив також необхідність демонстрування спільних досягнень перед громадськістю та їх залучення у заходи, які покликані покращити життя людей.

На семінарі також були представлені результати гідрохімічного дослідження і оцінка екологічного стану водних об’єктів Затисянщини, виконані в рамках реалізації проекту «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур» (HUSKROUA/0901/040) Програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007 – 2013. Також було проведено екскурсію в лабораторію моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси.

Після інформаційного семінару керівництво БУВР Тиси та координатор проекту «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур»  Сергій Замарі відвідали та оглянули об’єкти, які будуються в рамках реалізації проекту: будівництво дамби в с.Теково та  проведення капітального ремонту шлюза-регулятора та розчистка русла на каналі Батар в с.Гудя Виноградівського району.

646 переглядів