Розчистка русла і ремонт шлюза на каналі Батар

Як ми вже повідомляли, в рамках реалізації проекту «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур» (HUSKROUA/0901/040) Програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007 – 2013 заплановано реалізувати декілька маломасшабних демонстраційних проектів, спрямованих на покращення водогосподарської ситуації і екологічного стану водотоків на території Затисянщини.

Одним з таких проектів є  покращення гідроекологічного стану р. Батар нижче с. Гудя протягом маловодного періоду шляхом проведення капітального ремонту шлюза-регулятора на каналі Батар в с.Гудя Виноградівського району.

Наразі підрядною організацією виконано наступні роботи: розчистку каналу на ділянці перед шлюзом, ремонт та заміну металевих щитів шлюза, ревізію та пофарбування редукторів, відновлення бетонних конструкцій шлюза методом торкретування, розпочато влаштування надбудови – службового приміщення над підйомними механізмами. Також продовжуються роботи з розчистки каналу Батар на ділянці нижче шлюза.

.
.

Довідково. В районі с. Гудя на лівому березі річки Батар у 1964 році було збудовано ставок для акумуляції поверхневого стоку в паводковий період та зрошення сільгоспугідь протягом маловодного періоду. Проектний об’єм води при нормальному підпертому рівні 660 тис.м3, максимальна глибина 3 м, площа водного дзеркала 37 га.

На даний час гідротехнічні споруди (гребля, шлюзи регулятори, водовипуски, тощо) знаходяться на балансі Виноградівського міжрайонного управління водного господарства. Земельна ділянка під водним об’єктом перебуває в оренді суб’єкта підприємницької діяльності, з метою риборозведення. Вирощування риби забезпечується за рахунок регулярного забору води (поповнення ставка) та скиду води через шлюз регулятор.

Проте в результаті багаторічної господарської діяльності гідротехнічні споруди потребують невідкладного капітального ремонту. (див. фото)

.
Стан каналу і шлюза до проведення капітального ремонту

1 348 переглядів