Забруднення транскордонної річки Уж нафтопродуктами

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиси  інформує,  що крім проблеми маловодності річки Уж (водність не перевищує 20 % від маловодного багаторічного періоду) сталася ще одна проблема – забруднення  водотоку нафтопродуктами.

Так, за інформацією що надійшла від лінійної служби Ужгородського міжрайонного управління водного господарства близько 14 год. 35 хв. 17 вересня 2015 р. було виявлено, що внаслідок несанкціонованої «врізки» невідомими особами в трубу продуктопроводу Лінійно-виробничої диспетчерської станції «Дубриничі» Дочірнього підприємства «ПрикарпатЗахідтранс» в поверхневий водний об’єкт  потрапило дизпаливо (п. Безіменний, ліва притока р. Уж в районі с. Ворочево Перечинського району, відстань до р. Уж  1,5 км ).

В результаті обстеження водотоку спеціалістами Ужгородського міжрайонного управління водного господарства було встановлено, що близько 17 год. дня нафтопродукти потрапили в р. Уж (транскордонний водний об’єкт).

Аварійною службою ЛВДС «Дубриничі» вжиті заходи з ліквідації забруднення: проведена герметизації труби, влаштовано котлован для відкачки накопичених нафтопродуктів, встановлено «гідрозатвор» на потічку Безіменний. Вважаємо, що вжиті заходи аварійною службою ЛВДС «Дубриничі» зроблені з запізненням та були неефективними, оскільки нафтопродукти потрапили в  транскордонний водний об’єкт – р. Уж.

БУВР Тиси в оперативному режимі попередив КП Водоканал м. Ужгорода та ПАТ «Закарпаттяобленерго» про можливість забруднення поверхневого джерела водопостачання м. Ужгорода (дериваційний канал). З метою захисту водозабору міста Ужгород від потрапляння нафтопродуктів, в с. Кам’яниця Ужгородського району аварійною бригадою ЛВДС «Дубриничі»   встановлені бонові загорож на р. Уж.

Станом на 8 год. 18 вересня забруднення (нафтова плівка) зупинено в районі бази відпочинку Ужгородського національного університету «Скалка». Орієнтовна площа забруднення р. Уж близько 300 м2. Кількість потрапляння нафтопродуктів та обсяги забруднення водних об’єктів уточнюються.

За результатами гідрохімічних аналізів вміст нафтопродуктів в  р. Уж 100 м  нижче місця впадіння п. Безіменний складає 0,53 мг/л, що в 2 рази перевищує допустимі норми. Результати гідрохімічних аналізів додаються. Інформація про подальші роботи з локалізації витоку нафтопродуктів буде надаватись по мірі надходження з місця робіт.

Моніторинг ситуація щодо забруднення р. Уж нафтопродуктами продовжується.

БУВР Тиси інформуватиме громадськість краю щодо ситуації з ліквідацією забруднення р. Уж.

Місце витоку нафтопродуктів в р.Уж

Плівка нафтопродуктів на р.Уж

1 112 переглядів