Відбувся другий семінар в рамках проекту HYDROFOR в с.Поляна Свалявського району

10-11 вересня цього року представники БУВР Тиси і Мукачівського МУВГ взяли участь у роботі другого польового семінару для українських та словацьких лісівників в рамках проекту HYDROFOR: системи оптимального ведення лісового господарства, спрямовані на посилення гідрологічної ролі лісів у попередженні паводків у басейні річки Бодрог.

Організаторами спільного семінару є українські партнери проекту: громадська організація «ФОРЗА» разом з Українським НДІ гірського лісівництва, в партнерстві  з Національним лісовим центром (Словаччина) за фінансової підтримки ЄС.

Мета семінару: висвітлення питання водорегулюючої ролі лісів та ведення лісового господарства в контексті гідрологічних функцій лісу, представлення сучасного досвіду та підходів простих і недорого вартісних практичних методів утримання води та створення малих гідротехнічних споруд.

Участь у семінарі також взяли представники громад та лісництв з Свалявського, Мукачівського та Воловецького районів, громадських організацій, Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, департаменту охорони навколишнього природного середовища та природних ресурсів Закарпатської ОДА.

Учасників семінару привітала голова Громадської організації «ФОРЗА» Леся Лойко, яка зазначила цілі, завдання та результати проекту HYDROFOR.

У виступі Василя Парпана, д.б.н., професора, директора Українського НДІ гірського лісівництва (м. Івано-Франківськ) було висвітлено питання – гідрологічна роль лісів в басейні р.Латорция. Згідно наукових досліджень ліси можуть виконувати свою гідрологічну функцію до певної межі, сучасні обсяги головних рубок слабо змінюють гідрологічний режим, головним дестабілізуючим антропогенним чинником, що посилює виникнення катастрофічних паводків, є сучасні технології лісозаготівлі.

Експерт ГО «ФОРЗА» з питань сталого ведення лісового господарства Юрій Дербаль у виступі наголосив на  важливості врахування ризиків паводків при лісогосподарюванні, зокрема, в рамках проекту проводиться моделювання в басейнах річок Улічка на Словаччині та Поляна в Свалявському районі Закарпаття для вивчення впливу лісу на формування паводків.

Володимир Коржов, к.т.н, перший заступник директора з наукової роботи Українського НДІ гірського лісівництва розповів про посилення гідрологічної функції лісових територій шляхом вдосконалення лісової інфраструктури.

Учасники семінару переглянути відеофільм про причини виникнення паводків та зневоднення в результаті зміни клімату та заходи з адаптації/Досвід США у класифікації водозборів.

Програма семінару включала відвідування та огляд демонстраційної ділянки «Гідрофор Поляна» Полянського лісництва ДП «Свалявське лісове господарство»: вплив на гідрологічну функцію старовікових мішаних дубово-грабових та буково-дубово-грабових лісів, трелювання волоків, лісових доріг, простих гідроспоруд.

На прикладі водозбору урочища Вовчий, продемонстровано вплив лісу та практики лісогосподарювання на гідрологічний режим локальних водних об’єктів – потоків, ставків, водозабору і водорегулююча та водоохоронна роль лісу. Також  здійснено огляд:

–         штучних водойм, перепадів на потоці, нової лісової дороги для вивезення кормів для фауни біля мисливського будинку;

–         водозбірних споруд для забезпечення водою локальних ставків для розведення риби;

–         водозабору для забезпечення водою с.Поляна.

 

Мукачівське МУВГ

613 переглядів