Щоб забезпечити Затисянщину водою Виноградівські водники ремонтують шлюз-регулятор

В рамках Проекту міжнародної технічної допомоги «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса–Тур» заплановано реалізувати ряд заходів, спрямованих на покращення екологічного стану водних об’єктів на території Затисянщини. Одним з таких є Капітальний ремонт шлюза-регулятора на каналі Батар в с.Гудя Виноградівського району.

Довідково. В районі с. Гудя на лівому березі річки Батар у 1964 році було збудовано ставок для акумуляції поверхневого стоку в паводковий період та зрошення сільгоспугідь протягом маловодного періоду. Проектний об’єм води при нормальному підпертому рівні 660 тис.м3, максимальна глибина 3 м, площа водного дзеркала 37 га.

На даний час гідротехнічні споруди (гребля, шлюзи регулятори, водовипуски, тощо) знаходяться на балансі Виноградівського міжрайонного управління водного господарства. Земельна ділянка під водним об’єктом перебуває в оренді суб’єкта підприємницької діяльності, з метою риборозведення. Вирощування риби забезпечується за рахунок регулярного забору води (поповнення ставка) та скиду води через шлюз регулятор.

Проте в результаті багаторічної господарської діяльності гідротехнічні споруди потребують невідкладного капітального ремонту. (див. фото)

Вентиль шлюза-регулятора до ремонт                                  Шлюз на р. Батар до ремонту

З метою покращення гідроекологічного стану р. Батар нижче с. Гудя протягом маловодного періоду,  планується::

1)  провести капітальний ремонту шлюзів-регуляторів

2)  розробити режим експлуатації водного об’єкту, пріоритетність водокористування з врахуванням комплексного підходу;

3) встановлення засобів контролю (автоматизовані гідрологічні станції вже встановлені) за дотриманням виконання режиму експлуатації в залежності від фази водності та санітарно-екологічного мінімуму;

Підрядною організацією вже розпочато виконання робіт згідно робочого проекту.

Виноградівське МУВГ

664 переглядів