На заключній конференції підведено підсумки з реалізації спільного українсько-угорського проекту

29 липня 2015 року делегація БУВР Тиси взяла участь у заключній конференції Проекту «Підготовка спільної українсько-угорської комплексної програми щодо зменшення рівнів паводків та оновлення заплав Верхнє-Тисайської ділянки Вишково-Вашарошнаминь» (HUSKROUA/1001/221),яка проводилася у м. Бакталорантгаза, Угорщина, головним партнером проекту – Верхнє-Тисайською Дирекцією водних справ.

На конференції були присутні представники партнерських в рамках проекту організацій, а також фахівці залучених до виконання основних заходів проекту угорських проектних організацій ТОВ «VIZETERVEnviron» і ТОВ «VIZETER Consult».

На організованій з приводу заходу прес-конференції та у вітальному слові під час семінару начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак підкреслив важливість результатів даного проекту, наголосивши на тому, що вони взаємопов’язані, гармонійно використовують і доповнюють результати низки інших спільних проектів транскордонного співробітництва, а також можуть стати початком майбутніх проектів,  які дадуть можливість виконання структурних протипаводкових робіт – будівництва нових польдерів з метою пониження паводкового рівня води для захисту населених пунктів в басейні р. Тиса на ділянці спільного інтересу.

У процесі впровадження проекту було запропоновано низку перспективних місць для будівництва рівнинних польдерів, але після проведення геодезичних вимірювань, обрахунків та моделювання виявилось, що не всі польдери дають паводково-понижуючий ефект.

Проведені партнерами заходи опиралися на здійснення моделювання, яке становило основу проектних робіт. Фахівець ТОВ «VIZETER Environ» Мартон Балінт ознайомив учасників конференції з результатами проведеного одно- і двовимірного симуляційного моделювання, здійсненого паралельно та узгоджено з детальним фізико-гідравлічним моделюванням. Отримані дані надали змогу доповнити і підтвердити результати виконаного у проекті маломасштабного фізичного моделювання оцінки впливу польдерів на території проекту.

Масштабне моделювання впливу польдерів на українсько-угорській ділянці р. Тиса

Представник проектної організації «VIZETER Consult» Роса Петер представив можливість додаткового акумулювання вздовж річки Тиса. Він розповів про те, яким чином з місцевими органами самоврядування та населенням узгоджувались найбільш перспективні території, на яких в майбутньому можливим буде будівництво рівнинних польдерів. Врахувавши всі зауваження громадськості та змінивши конфігурацію проектованих польдеріву порівнянні з початковою, їм вдалося спроектувати три рівнинних польдера на угорській території.

У доповіді БУВР Тиси учасникам конференції було представлено роботу управління, виконану у співпраці з підрядними організаціями ТОВ «VIZETER Environ», ПАТ «Укрводпроект», ТОВ «Konstruktor», ДП «Закарпатгеодезцентр», а також з угорськими партнерами. Зокрема, було проведено геодезичні роботи на ділянці довжиною близько 100 км русла р.Тиса між населеними пунктами  Хуст-Варашнаминь на українській території.

Результати вищезгаданого, а також низки інших спільних проектів, що реалізовувалися/реалізовуються у межах європейських програм транскордонного співробітництва, сприяли тому, що на даний час існує створена Цифрова модель рельєфу для р. Тиса на території Закарпатської області.

Заходи проекту також торкнулися вдосконалення Схеми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса на території Закарпатської області в частині оптимізації запланованого будівництва рівнинних польдерів для акумуляції паводкового стоку. Провівши детальне гідрологічне та гідравлічне моделювання, а також маломасштабне фізико-гідравлічне моделювання потенційно ефективних польдерів, очевидним стало те, що на р.Тиса тільки 2 польдера дають найкращий паводково-понижуючий ефект. Місце розташування майбутніх польдерів знаходиться біля с. Вилок та с. Вари.

Ще один висновок, який можна зробити з результатів останніх спільних українсько-угорських проектів із застосуванням сучасних моделей, це те, що найбільш для досягнення ефективного протипаводкового захисту в межах території Закарпаття необхідно створювати сухі гірські ємності та продовжувати споруджувати захисні дамби.

Місце розташування впускної споруди польдераВари-Четфалва

Важливе досягнення БУВР Тиси у рамках реалізації проекту – забезпечення виконання заходів щодо розробки Схеми можливого будівництва польдерів на р. Тиса між селами Вишково-Вілок на основі результатів проведеного гідрологічного та гідравлічного моделювання (1D, 2D).У доповіді БУВР Тиси одним з центральних заходів, виконаних із залученням угорської підрядної організації, визначено також розробку робочого проекту впускної/випускної споруди протипаводкового польдера на р. Тиса в районі сіл Вари – Четфалва Закарпатської області. Увазі присутніх було представлено інформацію щодо технічних характеристик споруди згідно проекту, а також розроблених правил експлуатації вказаного польдера. У кінцевому результаті планується інтегрувати систему функціонування польдера Вари-Четфалва у систему польдерів на р. Тиса.

Узагальнив результати заходів угорського партнера, а також результати проекту директор ТОВ «VIZETER Environ» Лайош Іллеш, представивши розроблену спільну концепцію щодо зменшення рівня паводків на р. Тиса на спільній українсько-угорській ділянці Вишково-Вашарошнаминь.

476 переглядів