Семінар проекту з посилення гідрологічної ролі лісів у попередженні паводків у басейні річки Бодрог

7-8 липня представники БУВР Тиси і Ужгородського МУВГ взяли участь у роботі семінару, організованого в рамках впровадження проекту HYDROFOR «Системи оптимального ведення лісового господарства, спрямовані на посилення гідрологічної ролі лісів у попередженні паводків у басейні річки Бодрог», що виконується громадською організацією ФОРЗА та УкрНДІгірліс, спільно з Національним Лісовим Центром у Зволені (Словаччина) за фінансової підтримки ЄС.

Участь у семінарі взяли представники лісогосподарських підприємств та природо-заповідних територій, обласних управлінь лісового та мисливського господарства Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської областей, Словацького Національного лісового центру, Академії наук Словаччини, представники мас-медіа.

Учасників семінару привітав начальник Закарпатського обласного управління лісового і мисливського господарства Михайло Липчей, який розповів про структуру управління, запаси деревини, склад і структуру лісових насаджень, та інші характеристики лісового фонду області.

Голова Громадської організації «Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА»» Леся Лойко представила цілі, завдання та поточні результати проекту, серед яких зібрані дані рослинного покриття та параметри навколишнього середовища р.Бодрог, розроблена методика оцінки параметрів ризику, проводиться моделювання підрядною словацькою організацією для вивчення впливу лісу на формування паводків, готуються дві публікації за результатами досліджень – рекомендації і монографія з результатами моделювання для спеціалістів лісового господарства. Були організовані два семінари в Словаччині і наразі проводяться семінари в Україні для спеціалістів та окремо – для сільських громад.

У виступі Парпан В.І., д.б.н., професора, директора УКРНДІгірліс (м. Івано-Франківськ) було висвітлено одне з основних питань сьогодення – посилення водорегулюючої ролі лісів в басейні річок. Згідно наукових досліджень ліси можуть виконувати свою гідрологічну функцію до певної межі, сучасні обсяги головних рубок слабо змінюють гідрологічний режим , головним дестабілізуючим антропогенним чинником, що посилює виникнення катастрофічних паводків є сучасні технології лісозаготівлі.

Експерт ГО «ФОРЗА» з питань сталого ведення лісового господарства Юрій Дербаль у виступі наголосив на  важливості врахування ризики паводків при лісогосподарюванні, зокрема в рамках проекту проводиться моделювання в басейнах річок Улічка на Словаччині та Поляна в Свалявському районі Закарпаття для вивчення впливу лісу на формування паводків. Про посилення гідрологічної функції лісових територій шляхом вдосконалення лісової інфраструктури (будівництва лісових доріг за грамотними інженерними рішеннями, покращення способів первинного транспортування, н-д, канатними установками, рекультивацію волоків) розповів перший заступник директора з наукової роботи Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва, к.т.н. Володимир Коржов.

У своєму виступі начальник БУВР Тиси В.Чіпак згадав про діяльність урядової комісії, яка досліджувала причини виникнення катастрофічних паводків, зокрема 1998 та 2001 років на Закарпатті. Висновки комісії – виникнення руйнівних паводків є комплексною проблемою, в якій антропогенні чинники поєднуються з надзвичайною гідрологічною ситуацією. Сучасний європейський підхід: паводки – явище природне, і з ними не потрібно боротися, потрібно навчитися жити в умовах паводку, який може тривати недовгий час і до цього треба підготуватися. Після паводку 2001 р. в області була розроблена Схема комплексного протипаводкового захисту для басейну р.Тиса, яка включала в тому числі покращення технологій ведення лісового господарства. Враховуючи зміни клімату, потрібно готуватись  і до великих паводків, і до засух. Пропонуємо в рамках проекту виробити рекомендації урядовцям щодо внесення змін у Водний і Лісовий кодекс з питань використання природозберігаючих технологій.

Учасники семінару мали змогу переглянути підготовлений активістом покращення гідрологічної ситуації Штефаном Вальо відеофільм про причини виникнення паводків та зневоднення в результаті зміни клімату та заходи з адаптації (можна також переглянути на нашому сайті).

Програма дводенного семінару включала також відвідування лісових насаджень та прикладів виконання протипаводкових заходів на місцевому рівні, зокрема, відвідування демонстраційної ділянки проекту в урочищі Бабайово (старовікові букові ліси, рекультивація трелювальних волоків, нова лісова дорога) і багатофункціональних штучних озер у м. Перечин (на території деревообробного підприємства «Самвер», власник  Ш.Вальо) та відвідування лісонасіннєвих ділянок насаджень ялиці білої та генетичного резервату дугласії.

465 переглядів