ВІДЗНАЧЕННЯ ДНЯ ДУНАЮ – 2015

День Дунаю є спільним пан-європейським заходом, який відзначається щорічно в кінці червня в 14 країнах басейну річки під егідою Міжнародної комісії з захисту р. Дунай. День Дунаю в Україні традиційно святкують в басейні річки Тиси, однієї з найбільших приток Дунаю. Програма цьогорічного свята була досить насиченою, оскільки включала в себе різноманітні заходи.

У відзначенні Дня Дунаю в 2015 році взяли участь представники представники Міністерства екології та охорони природних ресурсів України, Представництво ЄС в Україні, експерти Міжнародної комісії із захисту р.Дунай, представники Басейнового управління водних ресурсів р.Тиса, Тячівського та Виноградівського МУВГ, Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, Закарпатської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, Рахівської РДА та мерія м.Рахова, а також компанії Кока-Кока Беверіджиз Україна.

27 червня о 13:00 годині в м. Рахів на площі перед будинком культури відбувся Дитячий фестиваль «Тиса – молодша сестра Дунаю», в рамках якого був проведений конкурс еко-моди – це показ костюмів, вироблених як з природніх матеріалів, так і з відходів. Переможці (перше, друге та третє місця) були нагороджені цінними подарунками. Переможець конкурсу Марія Лакатош з Рахівського будинку дитячої та юнацької творчості отримала можливість представити Україну на європейському конкурсі серед всіх країн Дунайського басейну.

Начальник відділу використання водних ресурсів та моніторингу вод  БУВР Тиси Едуард Осійський вручив активним учасникам свята заохочувальні призи – книжки для школярів пізнавальної та еколого-освітньої тематики. Представники МУВГ також вручили цікаві подарунки учасникам свята.

В рамках заходу відбувся майстер-клас з плетіння маскувальної сітки «Подаруй воїну захист!». Всі учасники свята приєдналися до спільного виготовлення маскувальної сітки для закарпатських воїнів АТО, даруючи нове життя старим речам і маскування захисникам України. Спільними зусиллями десятків людей була сплетена сітка площею 22м2, яка буде найближчим часом передана 128-ій окремій гірсько-піхотній бригаді із Закарпаття.

Для наймолодших була можливість на святі перетворитися у представника тваринного чи рослинного світу Карпат на майстер-класі дитячого гриму «Природній світ: перевтілення!». Мета майстер-класу – створити співпереживання у дітей за стан природи Карпат.

В рамках відзначення Дня Дунаю 2015, з метою зменшення засмічення річки Тиси побутовими відходами компанія Кока-Кока Беверіджиз Україна передала смт. Ясіня Рахівському району 8 контейнерів (об’єм 1100 л) для роздільного збору твердих побутових відходів. Ясіня стали четвертим населеним пунктом в Закарпатті, де за підтримки компанії удосконалюється система управління відходами (раніше контейнери отримали с. Великий Бичків, с. Квасово та с. Баранинці).

Також були підведені підсумки змагання «Пластикові скарби», яке проводилось  між п’ятьма школами смт Ясіня. Переможцем стала Ясінянська школа № 1, яка за 4 дні назбирала 343 кг вторинної сировини. Загалом п’ять шкіл разом зібрали майже 1 тонну відходів (926 кг).

 

 

658 переглядів