Представлено робочий проект впускної – випускної споруди протипаводкового польдера на р. Тиса в районі сіл Вари – Четфалва Берегівського району

19 червня 2015 року в БУВР Тиси відбувся семінар з офіційного представлення партнерам і зацікавленим організаціям результатів розробки робочого проекту будівництва впускної та випускної споруди для запланованого в районі сіл Вари – Четфалва Берегівського району Закарпатської області протипаводкового польдера на р. Тиса.

На семінарі взяли участь заступник голови Берегівської РДА, представники проектних інститутів, начальник та фахівці Берегівського міжрайонного управління водного господарства, головний партнер, експерти проекту, та інші зацікавлені сторони.

Даний робочий проект був виготовлений в рамках реалізації проекту HUSKROUA1001/221  «Підготовка спільної українсько-угорської комплексної програми щодо зменшення рівнів паводків та оновлення заплав Верхнє-Тисайської ділянки Вишково-Вашарошнаминь» програми ТКС ЄІСП. Замовником робіт виступив БУВР Тиси, а виконавцем – угорський проектний інститут ТОВ «Konstruktor».

В рамках семінару результати робіт підрядної організації представив головний інженер проекту від ТОВ «Konstruktor» Бунєвац Віктор. В своїй доповіді він відзначив передумови та підготовчі роботи розробки робочого проекту, а саме щодо виконання гідравлічних розрахунків на основі одновимірної (1D) моделі для верхньої ділянки р. Тиса, маломасштабного гідравлічного моделювання, геодезичних та інженерно-геологічних вишукувань. Визначено, що впускна споруда водночас виконуватиме функцію випускної, саме тому матиме симетричну конструкцію з боку мокрого та сухого укосів.

Одновимірна модель включала ділянку р. Тиса між м. Хуст (Україна) та м. Тисалок (Угорщина). Однією з цілей розрахунків було визначення розмірів впускної споруди польдеру Вари – Четфалва. При визначенні основних гідравлічних параметрів впускної споруди були досліджені різні варіанти її влаштування. В цих варіантах змінювались такі параметри споруди як рівень порогу та кількість і розміри прольотів.

Місце розташування впускної споруди польдера Вари-Четфалва

Всього майже на 25 га території було виконано геодезичні вишукування з нанесенням лінійних об’єктів (дамби, канали) і складанням поперечних профілів через кожні 25 м. На місці запланованої споруди з метою інженерно-геологічних вишукувань було виконано буріння 6 свердловин глибиною по 20 м, здійснено відбір керну з метою визначення несучого шару ґрунту та планування фундаменту.

Після цього головний інженер проекту представив заплановану впускну-випускну споруду, її завдання та особливості експлуатації. Гідротехнічна споруда матиме 6 прольотів шириною по 8 м, 12 сегментних затворів, максимальну пропускну спроможність під час запуску паводкових вод у 400 м3/с. Запланована споруда розміщуватиметься в правобережній протипаводковій дамбі р. Тиса. Окрім цього, місце розміщення споруди було обрано таким чином, щоб запланований у середній опорі землегосподарський канал, який сполучатиме русло р. Тиса з існуючим меліоративним каналом в польдері, був якомога коротшим і уможливлював впуск води у землегосподарських цілях з р. Тиса в мережу меліоративних каналів, а також забезпечував спуск донних вод заповненого польдеру в р. Тиса.

На місці запланованої споруди нині паралельно до протипаводкової дамби проходять дві лінійні споруди: автодорога Вари-Четфалва та    10 кВ повітряна лінія електропередач. Обидві споруди будуть переміщені при будівництві ГТС і перетинатимуть заплановану споруду по експлуатаційному мосту.

Експлуатація запланованої споруди реалізовуватиметься в залежності від різних режимів пропуску води:

  • Безпаводковий режим
  • Паводковий режим без впуску води
  • Паводковий режим із запуском води у польдер
  • Паводковий режим із впуском води – спорожнення польдера
  • Режим впуску води у землегосподарських цілях

Після цього директор ТОВ «Viziterv Environ» Лайош Іллеш представив загальні правила експлуатації польдера на р. Тиса в районі сіл Вари-Четфалва Закарпатської області, розробленого на основі досвіду експлуатації вже побудованих в Угорщині протипаводкових польдерів. Однак розробку проекту режиму експлуатації запланованої протипаводкової споруди в майбутньому потрібно буде здійснювати паралельно з виконавчою документацією споруди з огляду на той факт, що угорські та українські верхнє-тисайські протипаводкові резервуари потрібно експлуатувати згідно спільних принципів

Довідково: З побудовою протипаводкового польдеру на річці Тиса в районі сіл Вари-Четфалва уможливиться скид значної частини витрат води річки Тиса при критично високому паводку через впускну споруду у польдер при цьому знижуючи піки паводків р. Тиса.

Польдер складає обмежену дамбами рівнинну територію між річками Тиса і Боржава. Близько половини території польдеру займає рілля, а іншу половину – ліс.

Земляні дамби обвалування польдеру:

–          певна ділянка існуючої правобережної протипаводкової дамби р. Тиса

–          певна ділянка існуючої лівобережної протипаводкової дамби р.Боржава

–          нова дамба, яка з’єднуватиме попередні дві дамби поблизу с. Вари

–          нова дамба, яка з’єднуватиме попередні дві дамби поблизу залізничної дороги та с. Четфалва

Площа польдеру:                                                                 1300 га

Об’єм акумуляції польдеру:                                               40-45 млн. м3

Середня глибина польдеру:                                                           3,45 м

Максимальний рівень заповнення польдеру:                  119,00 мБС

Паводкопонижуючий ефект на р. Тиса при відкритті

ємності в створі впускної споруди:                                   30 см

Маломасштабне моделювання

 

501 переглядів