Катастрофічні паводки трапляються і в засушливий період…

Значні зливи, які пройшли 25-27 травня поточного року, привели до затоплення частини м.Тячів. Проте, катастрофічний паводок на р.Красна з досягненням історичних рівнів не оминув сусідню Румунію. Повінь, викликана проливними дощами, захлиснула десятки сіл на північному заході Румунії, внаслідок чого склалася катастрофічна ситуація.

Найбільш сильно від стихії постраждали північно-західні повіти країни. Там були затоплені понад 35 населених пунктів. Десятки людей евакуйовано, зруйновані житлові будинки та об’єкти інфраструктури. Для акумулювання води були задіяні польдери.

Сильно постраждав від паводку повіт Марамуреш. Під водою опинилися будинки 40-ка сімей. Рівень води в будівлях досяг 60-ти сантиметрів. Органи водного господарства Румунії разом з місцевими громадами використовували мішки та мобільні дамби для попередження переливу води.

Останніми роками, як свідчить статистика, маловодні засушливі періоди супроводжуються короткочасними, але інтенсивними опадами,  які несуть найбільшу загрозу, оскільки спричиняють швидкоплинні локальні паводки, які завдають значної шкоди. Недарма кажуть, що перед стихією людина слабка й беззахисна. Це та сила, яку  ми поки-що не навчилися контролювати. Проте багатьох негативних наслідків природних  явищ можна уникнути, якщо бути добре «озброєними» та підготовленими до них.

 

430 переглядів