Гідрологічна роль лісів у попередженні паводків у басейні річки Бодрог

5 червня 2015 року в м.Перечин відбувся семінар з представниками громад та зацікавлених сторін щодо питань водорегулюючої ролі лісів, в рамках проекту «HYDROFOR: системи оптимального ведення лісового господарства, спрямовані на посилення гідрологічної ролі лісів у попередженні паводків у басейні річки Бодрог», що виконується ГО «ФОРЗА» в партнерстві з національним лісовим центром (Словаччина) та УКРНДІгірліс (Івано-Франківськ) за фінансової підтримки Європейського Союзу. В заходах прийняли участь начальник відділу техногенно-екологічної безпеки та протипаводкового захисту БУВР Тиси  Мирочник Т.Н. та начальник відділу водних ресурсів та диспетчерської служби Ужгородського МУВГ Сливка В.В.

Загальну інформацію про цілі і завдання проекту «HYDROFOR: системи оптимального ведення лісового господарства, спрямовані на посилення гідрологічної ролі лісів у попередженні паводків у басейні річки Бодрог» розповіла Лойко Л.А. – голова ГО «ФОРЗА».

У виступі Парпан В.І., д.б.н., професора, директора УКРНДІгірліс (м. Івано-Франківськ) було висвітлено одне з основних питань сьогодення – посилення водорегулюючої ролі лісів в басейні річок.

Про вплив лісової транспортної мережі на гідрологічну функцію лісових територій та показ на слайді створення малих гідротехнічних споруд на базі сіл Нижній Бистрий Хуського району та Богдан Рахівського району розказав Коржов В.Л., к.т.н., перший заступник директора УКРНДІгірліс.

В доповіді начальник відділу техногенно-екологічної безпеки та протипаводкового захисту БУВР Тиси Мирочник Т.Н. було рекомендовано сільським головам та громадам залучати кошти місцевих бюджетів  від втрат сільськогосподарських угідь на проведення протипаводкових заходів в населених пунктах.

Також, відбулося ознайомлення з демонстраційною ділянкою проекту HYDROFOR на території ДП «Перечинське ЛГ», де було показано волоки для трелювання  деревини, які негативно впливають на збереження вологи грунтів в лісових угіддях та збільшують швидкість водних стоків потічків.

За результатами проекту HYDROFOR покращити водорегулювальні функції лісу можна при поступовому переході  від суцільних рубок до вибіркових, застосування природоохоронних технологій лісокористування та відповідної техніки: мобільно-канатних установок, колісних тракторів, коней та будівництво біологічних кріплень.

Ужгородське МУВГ

 

614 переглядів