Навчання із захисту від шкідливої дії вод на польдері Самош-Красна

3 червня фахівці Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ із залученням партнерських організацій, внутрішніх військ, цивільної оборони, Міністерства надзвичайних ситуацій та поліції Угорщини провели навчання/тренінг щодо управління паводковою ситуацією на території польдеру Самош-Красна поблизу с. Туньогматолч (Угорщина), на яке було запрошено керівництво БУВР Тиси.
Першочерговою метою навчання було напрацювання практики виконання необхідних заходів, використання засобів та освоєння процесів пов’язаних з протипаводковим захистом. Дозвіл на відкриття польдера було надано Урядовою комісією Угорщини.
Згідно сценарію надзвичайної ситуації внаслідок значної кількості опадів, яка випала за кілька годин, в басейні р. Самош сформувався паводок, який потребував введення ІІІ ступеню протипаводкового захисту. Перевищуючи рівні гребенів дамб більш ніж на 40 см, потребується підвищення головних ліній захисту близько на 60 см вздовж 30 км, що є ризикованим. Тому виникає необхідність затоплення території польдера.

На виїзному засіданні Обласного штабу із захисту в с. Туньогматолч директор FETIVIZIG розказав, що подібне навчання ще не проводилось, оскільки польдер Самош-Красна був зданий в експлуатацію тільки в листопаді 2014 року. Впускна споруда є найбільшою в Угорщині, має довжину 277 м, ширину 118 м і 12 прольотів шириною по 8 м. Площа – 51 км2 дає змогу акумулювати понад 120 млн. м3 води, завдяки якому можна досягти 70 см-ий паводкопонижувальний ефект.

В ході навчання було проведено пробне відкриття великих ГТС з боку річок Самош і Красна, встановлення та перевірено роботу мобільних насосних станцій, а також необхідні дослідження щодо якості вод.
Під час аналізу проведення заходу його було оцінено на відмінно. Боднар Гашпар відзначив, що це було надзвичайно цінним досвідом як для фахівців МНС, так і поліції і суміжних водогосподарських організацій, які також брали участь у заходах захисту. Також відмінною була співпраця із місцевими громадами відповідних населених пунктів. Відмітив, що в ході навчання були сформовані всі необхідні документи та звіти, які повинні бути складені під час справжнього захисту.

412 переглядів