Разом вирішувати проблеми легше – перший демонстраційний проект завершено в с.Хижа на Затисянщині

8 травня в с.Хижа водогосподарські організації: БУВР Тиси і Виноградівське міжрайонне управління водного господарства разом з сільрадою та громадою с.Хижа офіційно представили результати одного з маломасшабних демонстраційних проектів, які впроваджуються на Затисянщині в рамках реалізації проекту «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур» (HUSKROUA/0901/040)Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013.

Стан русла та лівого берега річки  по вул. Чапаєва до початку будівельних робіт

У період формування весняного водопілля та проходження дощових паводків, річка Холт в межах села Хижі, інтенсивно руйнувала лівий берег по вулиці Чапаєва, а також загрожувала руйнації автодорожніх мостів  біля сільської церкви та пункту перетину українсько-румунського кордону «Хижа-Тарна». Руйнація дороги внаслідок берегової ерозії призвела до відрізання шляхів до ряду хат, зокрема ускладнила доступ швидкої медичної допомоги і в майбутньому загрожувала самим хатам.

В рамках реалізації Проекту міжнародної технічної допомоги «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса – Тур» було розроблено 15 проектних пропозицій щодо реалізації демонстраційних маломасштабних практичних заходів, спрямованих на покращення екологічного стану межиріччя Тиси і Туру і водночас добробуту населення, що там проживає. Серед них за такими критеріями, як зацікавленість місцевої громади, видимий екологічний ефект для водотоків, додатковий позитивний соціо-економічний ефект для громади, співфінансування та довготривалий вплив був обраний пілотний проект «Будівництво перепадів на р. Холт для припинення берегової ерозії в с. Хижа». Суть проекту полягагала у будівництві двох руслових  перепадів для  зменшення руйнівної сили течії, «гасіння швидкості» р. Холт та будівництві повздовжньої стінки кріплення  корінного берега водотоку з місцевих природних матеріалів.

В результаті реалізацїі проекту отримані наступні позитивні ефекти: екологічній ефект (зменшення гідравлічного навантаження на береги та створи мостових переходів) та соціально-економічний ефект (забезпечення надійного транспортного сполучення в межах населеного пункту, мінімізація збитків дорожньої інфраструктури села  від шкідливої дії води). Будівельні роботи виконувалися  за кошти Європейського Союзу, та за підтримки сілької громади с. Хижа.

Повздовжня стінка кріплення корінного берега р. Холт

Один з руслових перепадів на р.Холт

Участь у заході прийняли представники влади – перший заступник голови Виноградівської РДА Анатолій Бажура, завідувач сектору ТЕБ і НС Юрій Фурик, делегація з румунського села-побратима Тарна Маре на чолі з головою села Монікою Собіус, делегації сусідніх сіл Черна і Новоселиця, представники Державної екологічної інспекції у Закарпатській області та Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації, географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Представники румунського села-побратима Тарна Маре

Розпочалася урочиста подія вітанням гостей хлібом-сіллю, а також запальними піснями і танцями, які влаштували присутнім одягнуті в національні старовинні строї учасники відомого в краї народного фольклорного колективу «Хижанські візерунки».

Всіх учасників свята привітав голова села Іван Гайдук, який від імені громади тепло подякував Басейновому управлінню водного господарства – Бенефіціару проекту, в особі начальника Володимира Чіпака, за можливість реалізації демонстраційного проекту, розробнику проекту Марушевській Олені та  партнеру Виноградівському МУВГ, а також усім, хто долучився до корисної справи. Подяку висловив також  перший заступник голови Виноградівської РДА Анатолій Бажура. Розробник демонстраційних проектів, експерт Міжнародної комісії із захисту р.Дунай, Олена Марушевська привітала громаду із завершенням проекту і відмітила, наскільки сильно змінилася територія, де реалізовувався проект, все заплановане вдалося здійснити, подякувала за успішну роботу виконавців і відмітила активність громади села, без чого впровадити демопроект було б неможливо. У своїх виступах начальник відділу водних ресурсів Едуард Осійський, заступник начальника Виноградівського МУВГ Євген Кедик, та в.о. голови правління ПРАТ «Виноградівська ПМК-78» Віктор Подловський розповіли про технічну сторону проведених робіт, і побажали всім жителям і гостям мирного неба, добробуту, успіху у впровадженні соціальних проектів, в тому числі і в рамках транскордонного співробітництва.

Радісним був виступ жителів вулиці Чапаєва, які дякували за вирішення наболілих проблем з транспортування та висловили надію на продовження корисних справ з благоустрою села.

Напередодні відбулася екологічна акція з висадження вербових саджанців. Від імені організаторів заходу найактивніші учасники отримали призи – енциклопедії та іншу цікаву науково-пізнавальну літературу.

На завершення свята гості мали змогу оглянути єдиний в районі етнографічний музей ткацтва, а жителі села пригостили учасників смачним обідом з національних страв.

 

617 переглядів